Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyusmazlik Mahkemesinde idari yargi lehine uyusmazlik cikarmak kimin gorevidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.605
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uyuşmazlık Mahkemesinde idari yargı lehine uyuşmazlık çıkarmak kimin görevidir?​

(Değişik dördüncü fıkra: 02.07.2018 – KHK – 703/183 – f md.) Uyuşmazlık çıkarma isteminde bulunmaya yetkili makam; reddedilen görevsizlik itirazı adli yargı yararına ileri sürülmüş ise Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay (…) [13] Başkanunsözcüsüdür.

En yüksek mahkeme nedir?​

En yüksek mahkeme nedir?
Danıştay, idari yargı alanındaki en üst mahkemedir. – Temyiz incelemesi yapar, – Bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirir, – Bazı davalar için ilk derece mahkemesi olarak görev yapar.

Idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kim çözer?​

Adli, idari ve askeri yargı mercileri arasında çıkan uyuşmazlıklar uyuşmazlık mahkemesi tarafından çözümlenmektedir.21 Çalışmamızda sadece idari yargı mercileri arasında çıkan görev uyuşmazlıkları ele alınacaktır.

Idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözme yetkisi kime aittir?​

Idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözme yetkisi kime aittir?
Yargı erkini Anayasa’nın kendilerine tanıdığı görev ve yetki alanlarıyla sınırlı olarak paylaşan, yüksek mahkemeler arasında yer alan Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’nın 158. (1961 Anayasası 142.) maddesiyle görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye …
Görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren kaç gün içinde görevli mahkemede davanın açılması gerekir?​
Dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi ve davaya görevli mahkemede devam edilebilmesi için görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde taraflardan birinin kararı veren mahkemeye başvurarak dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir (HMK’nun 20. …

Idari işlemlere karşı açılacak davalarda süre ne zaman başlar?​

Idari işlemlere karşı açılacak davalarda süre ne zaman başlar?
İdarî işlemlere karşı açılacak davalarda süre, yazılı bildirim tarihinden başlar. 2577 sayılı İYUK, m. 7: 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Idari yargı ve adli yargının görev alanları nelerdir?​

tarihsel gelişime paralel olarak Anayasa’da adlî ve idarî yargı ayrımına gidilmiş ve idarî uyuşmazlıkların çözümünde idare ve vergi mahkemeleriyle Danıştay yetkili kılınmıştır. Bu nedenle, genel olarak idare hukuku alanına giren konularda idarî yargı, özel hukuk alanına giren konularda adlî yargı görevli olacaktır.
 
Uyuşmazlık Mahkemesinde idari yargı lehine uyuşmazlık çıkarmak, uyuşmazlığın niteliğine göre farklı kişilere aittir. Eğer reddedilen görevsizlik itirazı adli yargı yararına ileri sürülmüş ise Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay Başkanvekiline başvurmalıdır.

En yüksek mahkeme olarak Danıştay, idari yargı alanındaki en üst mahkemedir. Danıştay, temyiz incelemesi yapar, bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirir ve bazı davalar için ilk derece mahkemesi olarak görev yapar.

Adli, idari ve askeri yargı mercileri arasında çıkan uyuşmazlıklar Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından çözümlenir. Bu mahkeme, idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkilidir.

Görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde taraflardan biri, davanın açılması için kararı veren mahkemeye başvurarak dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir.

Idari işlemlere karşı açılacak davalarda süre, yazılı bildirim tarihinden başlar. Özellikle idari işlemlere karşı açılacak davalarda dava açma süresi Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış gün, vergi mahkemelerinde ise otuz gündür.

Genel olarak, idare hukuku alanına giren konularda idari yargı, özel hukuk alanına giren konularda ise adli yargı görevlidir. Bu nedenle idari yargı ve adli yargının görev alanları belirli konu başlıkları etrafında şekillenmiştir.
 
Geri
Üst