Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyusmazlik Mahkemesi kararlari nasil uygulanir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları nasıl uygulanır?​

Bütün yargı mercileri, Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan olarak görev konusunda verdiği kararlara, kendilerinin Anayasa Mahkemesinin kararı ile çatışan kesin veya kesinleşmiş bir kararı bulunsa bile, uymak zorundadırlar. Hüküm uyuşmazlığı durumunda yalnızca Anayasa Mahkemesi kararı göz önünde tutulur ve uygulanır.

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesin midir?​

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesin midir?
Bu durumda mahkeme, olayı inceleyerek görevsiz mahkemenin verdiği kararı iptal eder veyahut kendisi esas hakkında bir karar verir. Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları kesindir, bu kararlara karşı herhangi bir başvuru yolu açık değildir.

Uyuşmazlık Mahkemesi Yüksek Mahkeme mi?​

Yargı erkini Anayasa’nın kendilerine tanıdığı görev ve yetki alanlarıyla sınırlı olarak paylaşan, yüksek mahkemeler arasında yer alan Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’nın 158. (1961 Anayasası 142.) maddesiyle görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye …

Görev uyuşmazlığı hangi mahkemece giderilir?​

Görev uyuşmazlığı hangi mahkemece giderilir?
Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Kesin hükmün yerine getirilmesini sağlamak hangi kurumun görevidir?​

MADDE 3 – (1) Sayıştay; bu Kanun ve diğer kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve kesin hükme bağlama işlerini yaparken işlevsel ve kurumsal bağımsızlığı olan bir kurumdur.

Kesin hükmün yerine getirilmesini sağlamak hangi mahkemenin görevidir?​

Kesin hükmün yerine getirilmesini sağlamak hangi mahkemenin görevidir?
Uyuşmazlık Mahkemesinin görevlerine ilişkin olarak Anayasa m. 158,1’de “Uyuşmazlık Mahkemesi, adlî, idarî ve askerî yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkilidir” denil- miştir (ayrıca bkz. UMK m.1,1).

Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme olarak kabul edilir mi?​

Anayasa Komisyonu tarafından Anayasa Mahkemesi bir “Yüksek Mahkeme” olarak düşünülmüştür. Ancak o Yargıtay’ın üstünde bir makam olarak tasarlanmamıştır. Bununla beraber, Anayasanın “Temel Yasa” olması dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de “temel” olarak düşünülmelidir” (Arslan, 1999: 42).
 
Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa'da belirtilen görev ve yetki alanlarıyla sınırlı olarak yargı erkini paylaşan yüksek mahkemeler arasında yer almaktadır. Uyuşmazlık Mahkemesi, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili bir kurumdur.

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesin ve bağlayıcı niteliktedir. Anayasa Mahkemesi kararı ile çatışan kesin veya kesinleşmiş bir kararı olan diğer yargı mercileri, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorundadır. Hüküm uyuşmazlığı durumunda ise sadece Anayasa Mahkemesi kararı geçerli olup uygulanır.

Görev uyuşmazlığı durumunda, yani adli ve idari yargı mercileri arasında çıkan görev uyuşmazlıklarında çözüm mercii olarak Uyuşmazlık Mahkemesi görev yapmaktadır. Uyuşmazlık Mahkemesi, bu tür uyuşmazlıkları kesin olarak çözmeye yetkilidir.

Kesin hükümlerin yerine getirilmesi için ise Sayıştay gibi kurumlar görevlidir. Sayıştay, bu tür hükümleri yerine getirmek için işlevsel ve kurumsal bağımsızlığı olan bir kurumdur.

Son olarak, Anayasa Mahkemesi'nin Yüksek Mahkeme olarak kabul edilip edilmediği konusu da değinilmiş. Anayasa Komisyonu tarafından Anayasa Mahkemesi'nin bir "Yüksek Mahkeme" olarak kabul edildiği ancak Yargıtay'ın üstünde bir makam olarak tasarlanmadığı vurgulanmıştır. Anayasa'nın temel yasa olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nin de temel bir kurum olarak düşünülmesi gerektiği ifade edilmiştir.
 
Geri
Üst