Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyusmazlik Mahkemesi kararlari kesin midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.230
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesin midir?​

Olumlu görev uyuşmazlığı, başka bir yargı kolunun görev alanına girdiği gerekçesiyle yapılan görev itirazının mahkeme tarafından reddedilmesi halinde meydana gelir. Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları kesindir, bu kararlara karşı herhangi bir başvuru yolu açık değildir.

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?​

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
Hüküm[21] uyuşmazlıklarında Uyuşmazlık Mahkemesi, Danıştay Yargılama usulünün bu kanuna aykırı olmayan hükümlerini uygulamak suretiyle anlaşmazlığın esasını da karara bağlar. (Mülga ikinci fıkra: 02.07.2018 – KHK – 703/183 – j md.) Uyuşmazlık Mahkemesi hüküm uyuşmazlıklarını dosya üzerinde inceleyerek karara bağlar.

Yargı kolları arasında çıkan uyuşmazlıkları kesin olarak çözme yetkisi nereye aittir?​

Farklı yargı kollarından çeşitli mahkemeler arasında ortaya çıkabilecek görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili olan bir yargı koludur. Uyuşmazlık yargısı alanında görevli yargı mercii uyuşmazlık mahkemesidir. Uyuşmazlık Mahkemesi Anayasanın 158. maddesinde bir yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir.

Görev uyuşmazlığı çıkarıldığı durumda Uyuşmazlık Mahkemesi kararının bekleme süresi kaç ay?​

Görev uyuşmazlığı çıkarıldığı durumda Uyuşmazlık Mahkemesi kararının bekleme süresi kaç ay?
Şu kadar ki, Uyuşmazlık Mahkemesine başvurulduğunu bildiren yazının alındığı günden başlamak üzere altı ay içinde bu Mahkemenin kararı gelmezse yargı mercii davayı görmeye devam eder. Ancak, esas hakkında son kararı vermeden Uyuşmazlık Mahkemesinin kararı gelirse yargı mercii bu karara uymak zorundadır.
Yüksek Divan nedir?​
Yüce Divan, Türkiye’de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanını, TBMM Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, yüksek yargı mensuplarını, Genelkurmay Başkanını ve kuvvet komutanlarını görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargılarken kullandığı sıfattır.

Bir Uyuşmazlığa hangi yargı koluna ait mahkemelerin ya da bir yargı kolunda yer alan mahkemelerden hangisinin bakması gerektiğini ifade etmek üzere kullanılan kavram?​

Bir Uyuşmazlığa hangi yargı koluna ait mahkemelerin ya da bir yargı kolunda yer alan mahkemelerden hangisinin bakması gerektiğini ifade etmek üzere kullanılan kavram?
Görev, bir uyuşmazlığa hangi yargı kolunda bakılacağını ya da yargı kolu içerisinde yer alan hangi tür mahkemelerce bakılacağını ifade eden bir kavramdır.
 
Uyuşmazlık Mahkemesi kararları kesindir ve bu kararlara karşı herhangi bir başvuru yolu açık değildir. Olumlu görev uyuşmazlığı durumunda, başka bir yargı kolunun görev alanına girdiği gerekçesiyle yapılan görev itirazının mahkeme tarafından reddedilmesi sonucunda uyuşmazlık ortaya çıkar ve Uyuşmazlık Mahkemesi devreye girer.

Uyuşmazlık Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Hüküm uyuşmazlıklarında, Uyuşmazlık Mahkemesi, Danıştay Yargılama Usulü Kanunu'nda belirtilen hükümleri uygulayarak anlaşmazlığın esasını da karara bağlar. Bu nedenle Uyuşmazlık Mahkemesi kararları mahkemeler için bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Yargı kolları arasında çıkan uyuşmazlıkları kesin olarak çözme yetkisi, Uyuşmazlık Mahkemesine aittir. Bu mahkeme Anayasa'nın 158. maddesi uyarınca yüksek mahkeme olarak tanımlanmıştır ve farklı yargı kolları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmekle görevlidir.

Görev uyuşmazlığı durumunda, Uyuşmazlık Mahkemesi kararının bekleme süresi altı aydır. Uyuşmazlık Mahkemesine başvurulduğunu bildiren yazının alındığı tarihten itibaren altı ay içinde karar verilmezse, yargı mercii davayı görmeye devam eder. Ancak, esas hakkında son karar verilmeden Uyuşmazlık Mahkemesi kararı gelirse, yargı mercii bu karara uymak zorundadır.

Yüksek Divan ise Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, yüksek yargı mensupları, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlarından ötürü yargıladığı sıfatıdır.

Son olarak, bir uyuşmazlığa hangi yargı koluna ait mahkemelerin ya da bir yargı kolunda yer alan mahkemelerden hangisinin bakması gerektiğini ifade etmek üzere kullanılan kavram görevdir. Görev, uyuşmazlığın hangi yargı mercii tarafından ele alınacağını belirleyen önemli bir kavramdır.
 
Geri
Üst