- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Uyuşmazlık çözüm yolları nelerdir?
Alternatif uyuşmazlık çözümüTahkim mahkeme midir?
Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine hakem adı verilen kimseler aracılığı ile nihai olarak çözümlenmesidir. devlet mahkemelerine göre çok daha az masraflı bir yargılama hizmeti sunmaktadır.Bu ön inceleme sonunda Raportörler, başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir.
ADR yollarına örnek olarak tahkim, arabuluculuk, uzlaştırma, tarafsız ön değerlendirme (early neutral evaluation), vakaların saptanması (fact-finding), kısa duruşma (mini-trial), tahkim-arabuluculuk (med-arb), sulh (compromise), müzakere (negotiation) gibi çoğunluğu iyi bilinen ADR yolları gösterilebilir.. Teknolojinin …
Anayasa Mahkemesi ile Danıştay arasında çıkan görev uyuşmazlığında hangi karar esas alınır?
Mahkeme, bu yargı organları arasındaki görev uyuşmazlıklarını çözümlemekle görevliydi. Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi ile diğer mahkemeler arasındaki görev uyuşmazlıklarında ise Anayasa Mahkemesi’nin kararları esas alınacaktı.
Uyuşmazlıklar nerede çözülür?
Madde 1 – Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari (2) yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Uyuşmazlık davası nedir?
Uyuşmazlık mahkemesinin temel görevi adli ve idari yargı organları arasındaki sorunları çözüme kavuşturmaktır. Özellikle bu iki yargı arasında yer alan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözer.Taraflar arasında çıkan bir uyuşmazlığı çözmekle görevli makama ne ad verilir?
Uyuşmazlık yargısı alanında görevli yargı mercii uyuşmazlık mahkemesidir. Uyuşmazlık Mahkemesi Anayasanın 158. maddesinde bir yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir. Uyuşmazlık Mahkemesi adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkili bir yüksek mahkemedir.Hüküm uyuşmazlığı yukarıda ifade edildiği üzere, farklı yargı kolla- rına mensup mahkemelerin konusu, sebebi ve taraflarından da en az biri aynı olan bir davanın esası hakkında çelişik kararlar vermeleri halinde hakkın yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır20.
Idari faaliyetlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar nerede çözülür?
İdarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması (Anayasa m. 125, I) hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. İdare ile bireyler arasında çıkan uyuşmazlıklar, “idari yargı” sisteminin benimsendiği ülke- mizde, bu amaçla kurulmuş olan idare mahkemelerince çözümlenmekte- dir.
Danıştay Başkanlığı nedir?
Danıştay, idari yargı alanındaki en yüksek görevli idari mahkemedir (Danıştay Kanunu m.1). Danıştay, temyiz incelemesi yapmak, idare hukukunu ilgilendiren bazı konularda diğer devlet kurumlarına görüş bildirmek ve bazı davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmakla görevlidir.