Uyurken cunup olmak guslu gerektirir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uyurken cünüp olmak guslü gerektirir mi?​

İhtilam durumu: Bir kimse uykudan uyandığı zaman ihtilam olduğunu hatırlamazsa ancak elbisesine meni bulaştığını görürse o zaman yine gusül abdesti alması gerekmektedir. Uykusunda ihtilam olduğunu hatırlayan bir kimsenin elbiselerine meni bulaşmadıysa o zaman gusül abdesti almasına gerek yoktur.

Cenâbet kadın ne demek?​

Cenâbet kadın ne demek?
Cünüp veya cenâbet, İslam’a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı hâlde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan (kişi). Bu kavram gündelik konuşmada pis veya hoşlanılmayan kimseleri tanımlamak amacıyla da kullanılır.

Uykuda gelen akıntı guslü gerektirir mi?​

Uykuda gelen akıntı guslü gerektirir mi?
Uyanılan vakit kişi ihtilam olduğunu anımsamaz da kıyafetine meni bulaştığını görürse gusül gerekir. İhtilam olmasına rağmen çamaşırda iz görülmezse gusül gerekmez.

Uykuda cünüp olmak günah mı?​

Islak rüyalar (Arapça: إحتلام: ihtilam) İslam’da bir günah değildir.

Kadınlarda erkekler gibi rüyada boşalır mı?​

Kadınlarda erkekler gibi rüyada boşalır mı?
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kadınların %37’sinin uyku esnasında orgazm olduğunu belirtildi. Orgazm genellikle erkeklerde görülen bir durum olmakla birlikte kadınların da başına gelebilen bir durum. Yapılan bir araştırmada kadınların %37’sinin en az bir kere bunu tecrübe ettiği ifade edildi.

Cenabet ve cünüp arasında ne fark var?​

Cenabet ve cünüp arasında ne fark var?
Sözlükte “uzaklaşmak” mânasına gelen cenâbet kelimesi, fıkıh terimi olarak cinsî münasebette bulunan veya başka sebeplerle cinsî zevk duyarak menisi akan kimsenin durumunu ifade eder. Kişiyi bazı ibadetleri yerine getirmekten uzaklaştıran bu duruma cenâbet, bu halde olan kimseye de cünüp denilmiştir.
Eşinin cinsel organına dokunmak gusül abdestini bozar mı?​
“Her kim tenasül uzvuna veya fercine dokunsa, abdest alsın.” (Nesai, Gusl 30) buyurur. Hadisteki “ferc” kelimesi hem erkeğin hem de kadının cinsel organıdır.

Cenâbet hangi durumlarda olur?​

Cenâbet hangi durumlarda olur?
3- CÜNÜP DURUMU Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken, bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez.

Cünüp olarak uyumak günah mı?​

Cünüp olarak uyumak günah mı?
(Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23).

Bir insan ne kadar cenâbet kalabilir?​

Dinimize göre herhangi bir sebepten dolayı cünüp olan yani gusül abdesti alması gereken bir kişi en fazla bir namaz vakti kadar süre cünüp olarak bekleyebilir. Bundan daha fazla bir süre beklemesi caiz değildir.
 
Uyurken cünüp olmak durumunda gusül abdesti almak gerekip gerekmediğiyle ilgili ilginç bir detay konusu ele alınmış. Uykudan uyandığında ihtilam olduysan ve bunu hatırlamıyorsan, fakat elbisene meni bulaştığını fark edersen gusül abdesti alman gerekiyor. Ancak eğer uykuda ihtilam olduğunu hatırlıyorsan ve elbisene meni bulaşmadığını görmüşsen, o zaman gusül abdesti almana gerek yoktur.

Cenâbet kadın, İslam'a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan kişiyi ifade eder. Bu terim günlük konuşmada genellikle pis veya hoşlanılmayan kimseler için de kullanılabilir.

Uykuda gelen akıntının guslü gerektirip gerektirmediğiyle ilgili soruya verilen cevap, eğer ihtilam olduğunu hatırlamıyorsan ve çamaşırında meni izi görüyorsan gusül abdesti alman gerektiği yönündedir. Ancak ihtilam olduğunu hatırlaman durumunda, meni izi olmadan gusül abdestine gerek olmayabilir.

Uykuda cünüp olmanın günah olup olmadığı sorusuyla ilgili olarak, ıslak rüyaların İslam'da bir günah olarak kabul edilmediği belirtilmiş. Bu tür durumlar insanın kontrolü dışında gerçekleştiği için günah olarak kabul edilmez.

Kadınlarda rüyada boşalmanın erkeklerde olduğu gibi gerçekleşebileceği belirtilmiş. Yapılan bir araştırmada kadınların %37'sinin uyku sırasında orgazm olduğu sonucuna varılmış. Bu durum genellikle erkeklerde daha yaygın olsa da kadınların da başına gelebilen bir durum olarak açıklanmış.

Cenabet ve cünüp arasındaki fark açıklanmış. Cenâbet terimi, cinsel ilişkide bulunan veya meni akıtan ancak henüz temizlenmemiş olan kişiyi ifade ederken, cünüp bu durumda olan kişiyi tanımlar. Kişiyi ibadetlerden uzaklaştıran bu durumun ardından gusül almak gerekmektedir.

Eşin cinsel organına dokunmanın gusül abdestini bozabileceğine dair bir hadis detayı aktarılmış. Hadise göre tenasül uzvuna veya fercine dokunan bir kişinin abdest alması gerekmektedir. Bu durum erkeklerin ve kadınların cinsel organlarını içermektedir.

Cenâbetin hangi durumlarda olabileceği açıklanmış. Eşler arasındaki cinsel temasın ardından meni gelmiş olmasa bile cünüp olunabileceği belirtilmiş. Kadın veya erkekten meninin gelmesi de cünüplüğün bir nedeni olarak gösterilmiştir.

Cünüp olarak uyumanın günah olup olmadığına dair bilgi paylaşılmış. Cünüplük, gusül ve abdest gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel olmadığı belirtilmiş. Peygamber Efendimiz'in cünüp olmanın müminin necis olmasına sebep olmadığına dair bir hadisi de paylaşılmış.

Son olarak, cünüp olan kişinin belli bir süre cünüp kalabileceği konusu ele alınmış. Dinimize göre gusül abdesti alması gereken bir kişinin en fazla bir namaz vakti kadar cünüp olarak bekleyebileceği ve bundan daha uzun süre cünüp olarak kalmaması gerektiği belirtilmiş.
 
Geri
Üst