AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uykuda Çok Rüya Görmek

haberci

Yeni Üye
Fazla rüya bakmak dinç mı
Neden fazla rüya görürüz
Gece içinde defalarca REM dönemine girildiği halde, başlıca sabahtan kalkıldığında rüya görülmediği veya bir kez rüya görüldüğü düşünülür Buna, rüyaların ancak rüya görülen dönemde uyanıldığında hatırlanması neden olur Eğer REM evresinde uyanmadan başka bir uyku evresine geçiliyorsa, görülen rüyalar sabahleyin kalkıldığında hatırlanmayacaktır Dolayısıyla, ırk aralarında 'çok sık rüya görüyorum, öyleyse sağlıklı bir uykum var' biçimindeki hatalı inanış sahiden REM döneminden sık sık uyanmanın veya REM dönemlerinin sıkça uyanıklıklarla bölünmesinin bir göstergesi, fena kalitede bir uykunun belirtisidir *

REM uykusu, rüya gördüğümüz ve zihinsel olarak aynı zamanda dinlendiğimiz uykunun bir evresidir. Fakat sürekli olarak bu evreye girip çıkmak, uykunun kalitesini olumsuz etkileyebilir. Özellikle sık sık uyandığınızda veya REM evresine sürekli olarak ara verildiğinde, uykunuzun bölünmesi ve rüyalarınızın hatırlanmaması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Normalde bir gecede birkaç kez REM evresine girilir ve bu dönemde rüya görülür. Fakat bu rüyaları hatırlamak için o an uyanık olmanız gerekmektedir. Eğer REM evresinde uyanmadan başka bir uyku evresine geçiyorsanız, rüyalarınızı hatırlama olasılığınız düşebilir. Bu sebeple, bazı insanlar "çok sık rüya görüyorum, demek ki iyi uyuyorum" şeklinde düşünse de, bu aslında dinlendirici bir uykunun tam tezahürü olmayabilir.

Sonuç olarak, düzenli olarak REM evresine girip dinlendirici bir uyku geçirmek önemlidir. Sürekli olarak uykunuz bölündüğünde veya REM evresine sık sık uyanıklarla geçtiğinde, uykunuzun kalitesi azalabilir ve bu durum vücudunuzun dinlenmesini zorlaştırabilir. Bu yüzden uyku düzeninize dikkat etmek ve gerektiğinde uzman bir doktordan destek almak önemlidir.

Geri