Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyku ve uyaniklik hallerinde gorulen dalgalar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.389
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uyku ve uyanıklık hallerinde görülen dalgalar nelerdir?​

Teta dalgaları, her yaşta, uyku halinde görüntülenir. Uyanık haldeki yetişkinlerde görüntülenmesi anormal kabul edilir. Delta dalgaları gibi yavaştır. Alfa dalgaları, özellikle yetişkinlerde olmak üzere tüm yaş gruplarında görülür.

EEG dalgaları nelerdir?​

EEG dalgaları frekansına göre 4 e ayrılır.
- Beta dalgaları: 13 Hzin üstünde frekansı olan dalgalardır.
- Alfa dalgaları: 8-13 Hz frekansında ritmik dalgalardır.
- Teta dalgaları: 4-7 Hz frekansında dalgalardır.
- Delta dalgaları: 4 Hz ve bunun altında frekansı olan dalgalardır.
Uykuda yürüme hangi evrede olur?​
4 üncü evre . Derin uyku.Yaklaşık 30-40 dk sürer.Teta dalgaları belirginleşir..Çoğu refleks korunmakla birlikte kas tonusu azalmaya başlar.Kişi artık yavaş dalgalarla kendini belli eden bu evreye girmiştir. Uykuda yürüme ,konuşma ,horlama ve altını ıslatma bu evrede olur.Solunum yavaşlar, vücut ısısı düşer.

Uyku uyanıklık durumunu kim kontrol eder?​

Uyku uyanıklık durumunu kim kontrol eder?
Talamusun bir diğer önemli görevi retiküler aktive edici sistemin bir parçası olmasıdır. Bu sistem, uyku/uyanıklık durumunu, uyarılmışlık halini ve benzeri durumları kontrol eder. Talamus, gerektiği zaman, belli uyaranlarla ilgili verileri beyne daha çok ileterek uyanıklığı sağlar.

Uyku ile uyanıklık arası nasıl olur?​

Uyku ile uyanıklık arası nasıl olur?
Uyku-uyanıklık arası, tam uyanmadan önceki (hipnopompik) ve aynı zamanda, uykuya dalmadan önceki (hipnogojik) yarı uyku hali olup, ayırt edici özellikleri, beyindeki neo-korteks tabakalarının etkin olmaması, yani duyu organlarından bilgi gelmemesi ve beynin alfa dalgaları yayınlamasıdır.

EEG sonucu nasil öğrenilir?​

Bu belirteçler doğrultusunda bir nöroloji uzmanı, EEG testini değerlendirir ve sonuçlar testi isteyen hekime gönderilir. Test sonuçlarını konuşmak için hekiminizle bir görüşme ayarlamanız gerekebilir. EEG sonuçları normalse; Beyindeki dalgalar yapılan aktiviteye göre değişiklik gösterir.

Uykunun hangi evresinde uyku Iğcikleri belirir?​

Evre 2 uyku elektroensefalografi (EEG)’de uyku iğcikleri ve K kompleksleri ile karakterizedir. Evre 3 ve evre 4 EEG’de yavaş delta dalgalarının olması ile ayırt edilir. Evre 3 ve 4 yavaş dalga uykusu, delta uyku veya derin uyku olarak da adlandırılmaktadır.
Uyku terörü hangi evrede?​
Gece uykusunun başlarında, uyku siklüsunun nonRem 3-4. evresinde ortaya çıkar.
 
Uyku ve uyanıklık hallerinde görülen dalgalar arasında öne çıkan teta dalgaları, genellikle uyku halinde her yaşta görülen yavaş dalgalar olarak bilinir. Bu dalgaların uyanık yetişkinlerde görülmesi ise genellikle anormal bir durum olarak kabul edilir. Alfa dalgaları ise özellikle yetişkinlerde olmak üzere tüm yaş gruplarında görülebilen ritmik dalgalardır.

EEG dalgaları frekasyonlarına göre 4'e ayrılır. Beta dalgaları 13 Hz'in üzerinde frekansı olan dalgalardır, Alfa dalgaları 8-13 Hz frekansında ritmik dalgalardır, Teta dalgaları 4-7 Hz frekansında dalgalardır ve Delta dalgaları ise 4 Hz ve daha düşük frekansları içerir.

Uykuda yürüme genellikle 4. evrede, yani derin uyku evresinde görülür. Bu evre genellikle 30-40 dakika sürer, kas tonusu azalmaya başlar ve teta dalgaları belirginleşir. Uykuda yürüme, konuşma, horlama ve altını ıslatma gibi durumlar bu evrede ortaya çıkabilir.

Uyku ve uyanıklık durumunu kontrol eden bir faktör talamusun retiküler aktive edici sisteminin bir parçası olmasıdır. Bu sistem, uyanıklık halini ve benzeri durumları kontrol eder. Talamus, gerekli uyaranlarla ilgili verileri beyne ileterek uyanıklığı sağlar.

Uyku ile uyanıklık arasındaki geçiş durumu, tam uyanmadan önce (hipnopompik) ve uykuya dalarkenki (hipnogojik) yarı uyku hali olarak tanımlanır. Bu durumun ayırt edici özellikleri arasında neo-korteks tabakalarının etkin olmaması ve beyinde alfa dalgalarının yayılması yer alır.

EEG sonuçları genellikle bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve uygun şekilde yorumlanır. Eğer sonuçlar normal ise dalgaların aktivitesine göre değişiklik gösterebilir.

Uykunun evrelerinden biri olan Evre 2'de uyku iğcikleri ve K kompleksleri görülürken, Evre 3 ve Evre 4'te yavaş delta dalgaları belirgindir. Bu evreler genellikle yavaş dalga uykusu veya derin uyku olarak adlandırılır.

Uyku terörü genellikle uyku siklüsünün en başlarında, NonRem 3-4. evrede ortaya çıkar. Bu durum genellikle uykunun derin evrelerinde yaşanan bir uyku bozukluğudur.
 
Geri
Üst