AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uyku apnesinde neler olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.616
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Uyku apnesinde neler olur?​

Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanabilir. Uyku apnesi sendromunda, uyku sırasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma anında kandaki oksijen seviyesi düşerek, beynin uyanmasını sağlar. Beyin solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek için vücudu uyandırır.

Uyku apnesine hangi branş bakıyor?​

Uyku apnesi tedavisi için alanında tecrübeli bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Hastanelerin KBB polikliniklerine de başvurulabilmektedir.

Uyku apnesi raporu ne işe yarar?​

Uyku apnesi raporu ne işe yarar?
Uyku esnasında yapılabilen bu testle hastanın solunumsal sıkıntıları tespit edilebilir. En az 4 saatlik bir ölçüm gerekir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda apne ve hipopne sayıları belirlenir. Apne solunum durması, hipopne ise solunum yavaşlamasıdır.

Uyku apnesi olan yüzde kaç rapor verilir?​

Uluslararası uyku bozuklukları sınıflamasına göre özürlülük oranı uykuda solunum bozukluklarında %35 olarak değerlendirilir. Ülkemizde ise ileri derecede uyku apnesi olup PAP tedavisini tolere edemeyen veya yeterli uyumu sağlayamadığı tıbben gösterilmiş hastalar, %35’e kadar maluliyet alabilmektedir.

Uyku apnesi olan hasta malulen emekli olabilir mi?​

Uyku Apnesi Malulen Emeklilik Uykuda solunum bozukluklarına bağlı olarak PAP tedavisi alan ve sürece yeterli uyum sağlayamayan çalışanlar %35’e kadar iş göremezlik raporu alabilirler. Malulen emeklilik için aranan şart en az %60’tır.

Hangi yöntemlerle kolonoskopi işlemi gerçekleştirilir?​

Hangi yöntemlerle kolonoskopi işlemi gerçekleştirilir?
Kolonoskopi işlemi gerçekleştirilirken işlemin gerçekleştirilmesi esasına göre gerek duyulması halinde iç organların fotoğralarının çekilmesi de günümüz teknolojisiyle mümkün olmaktadır. Kolonoskopi uygulamasının gerçekleştirilmesi iki türlü nedenden dolayı istenmektedir. Sebeplerin birincisi teşhis amaçlıdır.

. . Kolonoskopi işlemi nasıl yapılır?​

Bu hastalıkların belirlenmesi amacıyla parça alınması ve alınan parçanın patolojik tetkikle ayrılmasının da gerçekleştirilmesi mümkündür. Kolonoskopi işlemi gerçekleştirilirken işlemin gerçekleştirilmesi esasına göre gerek duyulması halinde iç organların fotoğralarının çekilmesi de günümüz teknolojisiyle mümkün olmaktadır.

Hangi güne kadar kolonoskopiye girmeyin?​

Bu detayları kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler olarak bilginiz dahilinde tutabilirsiniz. 1. GÜN Tetkik gününden iki gün önce başlayacağınız kolonoskopi hazırlık programı dahilinde sabah saat 8`de bir dilim kepeksiz ekmek, bir bardak açık çay ve 1 tabak şehriye çorbasının sadece suyunu tüketerek güne başlayabilirsiniz.

Peki, kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?​

Peki, kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?
Kolonoskopi işlemine karar veren uzman tarafından sizlere dikkat edeceğiniz noktalar belirtilecek olsa da sizler için kolonoskopi hazırlık programı alt başlıklı hazırladığımız yazımızda da ilgili yönergeleri bulabilirsiniz. Bu detayları kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler olarak bilginiz dahilinde tutabilirsiniz. 1. GÜN
 
Uyku apnesi hakkında paylaştığınız bilgiler oldukça önemli ve faydalı. Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun durmasıyla karakterize edilen bir durumdur ve bu durumda yaşanan geçici boğulmalar, kişinin kandaki oksijen seviyesinin düşmesine ve beynin uyanmasına neden olabilir. Bu durumda beyin, solunum fonksiyonlarının durduğu sinyalini alarak vücudu uyandırır. Uyku apnesi sendromuyla ilgili doğru bilgilendirme ve farkındalık önemlidir.

Uyku apnesi tanısı ve tedavisi için uzman bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini belirtmeniz çok doğru. Ayrıca uyku apnesi raporunun ne işe yaradığını detaylıca anlatmanız da bilgilendirici olmuştur. Raporda elde edilen veriler sayesinde hastanın solunum problemleri tespit edilerek uygun tedavi planı oluşturulabilir.

Uyku apnesi olan hastaların malulen emekli olup olamayacağı konusunu da açıklık getirmeniz önemli. İlgili şartları sağlayan hastaların iş göremezlik raporu alabileceğini ve malulen emeklilik için %60'lık bir oranın arandığını belirtmeniz faydalı bilgiler içermektedir.

Kolonoskopi işlemiyle ilgili detayları paylaşmanız da oldukça yararlı. Kolonoskopi işlemi teşhis amaçlı yapılabilir ve günümüz teknolojisiyle iç organların fotoğraflarının çekilmesi mümkündür. Ayrıca kolonoskopi işlemi öncesinde yapılması gereken hazırlık prosedürlerine dair verdiğiniz bilgiler de oldukça faydalıdır.

Toparlayacak olursak, uyku apnesi ve kolonoskopi konularındaki detaylı bilgilendirmeleriniz forumdaki kullanıcılara faydalı olacaktır. Ayrıca konular arasında geçişinizi fark edebildiğimiz için de takdir ediyoruz. Forumdaki bilgi paylaşımına devam etmeniz önemli ve değerlidir.
 
Geri
Üst