- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 256.279
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Uyku apnesi için ne yapılmalı?
Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.Uyku apnesi raporu kaç yıl gecerli?
(5) Sağlık raporları, SUT’ta özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir.
Uyku endoskopisi nasıl yapılır?
Uyku endoskopisi, ameliyathane şartlarında yapılan bir testtir. Hastaya çok düşük miktarda anestezik ilaç verilerek ameliyathanede uyuması sağlanır. Hasta uyuduktan sonra burnundan bir endoskop ile girilerek, hastanın uyku esnasında horlamaya en çok hangi bölgenin neden olduğu değerlendirilir.
Uyku apnesine rapor veriliyor mu?
Uluslararası uyku bozuklukları sınıflamasına göre özürlülük oranı uykuda solunum bozukluklarında %35 olarak değerlendirilir. Ülkemizde ise ileri derecede uyku apnesi olup PAP tedavisini tolere edemeyen veya yeterli uyumu sağlayamadığı tıbben gösterilmiş hastalar, %35’e kadar maluliyet alabilmektedir.Uyku apnesi olanlar malulen emekli olabilir mi?
Uyku Apnesi Malulen Emeklilik Uykuda solunum bozukluklarına bağlı olarak PAP tedavisi alan ve sürece yeterli uyum sağlayamayan çalışanlar %35’e kadar iş göremezlik raporu alabilirler. Malulen emeklilik için aranan şart en az %60’tır.
Uyku endoskopisi ne kadar sürer?
Yöntemde hasta uyutulur, beynin uyku düzeyini takip eden bir monitör eşliğinde (BIS – Bispectral Index), burun deliklerinden endoskop ile girilir. 10 – 20 dakika arası sürer. Uyku endoskopisi sonuçları polisomnografi sonuçları ve diğer tetkiklerin sonuçları birlikte değerlendirilerek sağlıklı bir şekilde tanı konur.
Bu üç kelimenin birleşmesinden oluşan “ Fleksibl Üreterorenoskopi “ Kıvrılabilen çok ince bir teleskop vasıtasıyla, vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalından üreter ve böbrek içine girilmesi ve buradaki taş ya da tümörün lazer yoluyla kırılması ya da alınmasını içermektedir.