AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uygulamali psikoloji ne yapar?

Editör

Yeni Üye

Uygulamalı psikoloji ne yapar?​

Araştırma-temelli uygulama bakış açısını benimser ve psikolojik bozuklukların bütüncül şekilde nedenlerini anlamayı, gerektiğinde tanılamayı ve psikoterapi müdahaleleriyle tedavi edilmesini amaçlamaktadır.

Uygulamalı psikolojinin kurucusu kimdir?​

Lightner Witmer (d. 28 Haziran 1867, Philadelphia, ö. 19 Temmuz 1956, Bryn Mawr, Pennsylvania), klinik psikoloji hareketinin öncüsü Amerikalı psikologdur. 1896’da dünyanın ilk psikoloji kliniğini açmıştır.

Uygulamalı Sosyal Psikoloji nedir?​

Uygulamalı Sosyal Psikoloji nedir?
Uygulamalı sosyal psikoloji, psikolojinin geleneksel uygulama alanlarının dışına çıkarak (sosyal) psikolojinin kuramsal ve görgül birikimini toplumsal sorunların çözümü ve toplumsal refahın arttırılması adına uygulanan müdahale ve uygulamaları bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde sunmaktadır.

Psikolojinin uygulamalı alanları nelerdir?​

Psikolojinin uygulamalı alanları nelerdir?
Öte yandan psikolojinin uygulama alt alanları ise başlıca adli psikoloji, çevresel psikoloji, danışmanlık (rehberlik) psikolojisi, din psikolojisi, eğitim/okul psikolojisi, endüstri ve örgüt (iş ve çalışma) psikolojisi, fizyolojik psikoloji, klinik psikoloji, nöropsikoloji, psikofarmakoloji, sağlık psikolojisi, spor ve …

Klinik psikolog nelerle ilgilenir?​

Klinik psikoloji bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarını inceleyen psikoloji dalıdır. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji; araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da uğraşmaktadır.

Wundt kimdir neler başarmıştır?​

Wilhelm Maximilian Wundt (16 Ağustos 1832 – 31 Ağustos 1920), Alman fizyolog, psikolog, filozof, profesör, tıp doktoru ve modern psikolojinin kurucularından. Almanya Leipzig’de 1879 yılında ilk psikoloji laboratuvarını kurarak deneysel psikolojinin adımlarını atmıştır.

Psikoloji biliminin uygulama yöntemleri nelerdir?​

Psikoloji biliminin uygulama yöntemleri nelerdir?
Bir psikoloğun temel faaliyetleri şu şekildedir :
- Öğretme.
- Klinik uygulama Yönetim.
- Temel araştırma.
- Psikolojik test uygulama.
- Danışmanlık uygulaması
- Uygulamalı araştırma.
- Endüstriyel danışmanlık.
- Klinik araştırma.

Uygulamalı psikoloji, psikolojik bozuklukların nedenlerini anlayarak tanılamayı ve psikoterapi müdahaleleriyle tedavi etmeyi amaçlayan bir alan olarak tanımlanabilir. Bu disiplin araştırma-temelli bir bakış açısını benimser ve klinik uygulamalarda neden-sonuç ilişkilerini araştırır. Lightner Witmer, uygulamalı psikolojinin kurucusu olarak kabul edilir ve 1896'da dünyanın ilk psikoloji kliniğini açarak bu alanda önemli bir adım atmıştır.

Uygulamalı sosyal psikoloji ise sosyal psikolojinin kuramsal ve görgül birikimini toplumsal sorunların çözümü ve toplumsal refahın arttırılması amacıyla uygulanan müdahale ve uygulamaları sunar. Bu alanda psikolojik ilkeler sosyal sorunlara çözüm bulmak amacıyla kullanılır.

Psikolojinin uygulamalı alanları oldukça geniştir. Adli psikoloji, çevresel psikoloji, danışmanlık (rehberlik) psikolojisi, din psikolojisi, eğitim/okul psikolojisi, endüstri ve örgüt (iş ve çalışma) psikolojisi, fizyolojik psikoloji, klinik psikoloji, nöropsikoloji, psikofarmakoloji, sağlık psikolojisi ve spor gibi birçok alt alanı bulunmaktadır.

Klinik psikologlar bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal sorunlarını ele alır ve genellikle psikoterapi yöntemlerini kullanarak tedavi süreçlerini yönetirler. Aynı zamanda araştırma, öğretim ve program geliştirme gibi konularla da ilgilenirler.

Psikoloji biliminin uygulama yöntemleri arasında öğretme, klinik uygulama yönetimi, temel araştırma, psikolojik test uygulaması, danışmanlık uygulaması, uygulamalı araştırma, endüstriyel danışmanlık ve klinik araştırma gibi çeşitli faaliyetler bulunmaktadır. Bu yöntemler psikolojinin farklı alanlarında bilimsel ve uygulamalı çalışmaların yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

Geri