AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uygulama imar plani hangi plana gore yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uygulama imar planı hangi plana göre yapılır?​

Uygulama imar planı, haritalar üzerinde kadastral durumu işlenmiş, nazım imar planı esaslarına göre hazırlanan ve bölgelerin yapı düzenini, yoğunluğunu ve uygulama esaslarını detaylı bir şekilde gösteren plana denir. Uygulama imar planı tek aşama veya etaplar halinde gerçekleştirilebilir.

Imar hukukunun gerekçesi nedir?​

İmar hukuku tarafından düzelenmiş alanlara resmi veya özel amaçlarla yapılmış tüm bayındırlık fiilleri girmektedir. İmar hukukuyla elde edilmek istenen gaye, tüm yurtta çevre ve sağlık şartlarına uygun yapılaşmanın sağlanmasıdır.

Imar planı uygulamalarının yargı tarafından iptal edilmesinde geri dönüş işlemleri nasıl yapılmaktadır?​

Imar planı uygulamalarının yargı tarafından iptal edilmesinde geri dönüş işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Tescil edilmiş olan imar uygulamasına karşı Mahalli İdare Mahkemesinde dava açılması gerekir. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı da Danıştay nezdinde itiraz edilebilir. Açılan dava sonucu uygulama iptal edilmişse geri dönüşüm işlemi yapılarak iptal edilen parsellerin geri dönüşümü yapılır.

Uygulama imar planları nelerdir?​

Uygulama imar planları nelerdir?
Uygulama imar planı, yerleşim alanlarının gelecekte sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan alacakları yerleşim biçimlerinin belirlenmesine yönelik tasarlanmış ve uygulamaya yönelik 1/1000 ölçekli planlardır. Hali hazır haritalar kadastral haritalar altlık alınarak yapılmaktadırlar.

Uygulama imar planını kim yapar?​

Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması… Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer.

Imar hukuku konuları nelerdir?​

İMAR HUKUKU
- İmar Planları,
- İmar Uygulamaları,
- Yapı Ruhsatı ve Fenni Sorumluluk (Mühürleme-yıkım ve para cezaları),
- Kamulaştırma,
- Eski Eser (Korunması Gerekli kültür ve Tabiat Varlıkları) ve.
- Yargılama Usulü başlıklarını sıralayabiliriz.

Imar hukuku kaynakları nelerdir?​

Imar hukuku kaynakları nelerdir?
Anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik ve genelge niteliğindeki yasal belgelerle, Yönetim hukuku dilinde «kural-işlem» (kaide-tasarruf) olarak bilinen imar planı belgesinin kendisi İmar hukukun başlıca kaynaklarını oluşturur.

Geri dönüş imar uygulaması nedir?​

Geri dönüş imar uygulaması nedir?
İptale Konu İmar Uygulamalarında Geriye Dönüş İşlemi Geri dönüş, bir bölgede yapılan imar uygulamasının yargı kararı ile iptali sonucunda iptal kararının yerine getirilmesi için uygulama öncesi hukuki duruma yani kök parsellere yeniden gelinmesi işlemidir.

Geri dönüş imar uygulaması ne demek?​

Geri dönüşüm işlemi; imar parselinden kesilen DOP miktarının imar parseline eklenerek, uygulama öncesi kadastro parseline döndürülmesi şeklinde olur.

Imar planı ne demek?​

Bu iki plan birbirini tamamlar niteliktedir. Nazım imar planı içerisinde; arazinin kullanım detayları, ayrım bölgeleri, yerleşim alanı ile ilgili gelişme ivmeleri yer almaktadır. Bölgedeki nüfus yoğunluğu, ulaşım sistemi, bölge tipi ve bunun yanında problem çözümleri ile ilgili detaylar yer almaktadır.
 
Uygulama imar planı, haritalar üzerinde kadastral durumu işlenmiş, nazım imar planı esaslarına göre hazırlanan ve bölgelerin yapı düzenini, yoğunluğunu ve uygulama esaslarını detaylı bir şekilde gösteren plana denir. Uygulama imar planı, yerleşim alanlarının gelecekte sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan alacakları yerleşim biçimlerinin belirlenmesine yönelik tasarlanmış ve uygulamaya yönelik 1/1000 ölçekli planlardır. Hali hazır haritalar kadastral haritalar altlık alınarak yapılmaktadırlar.

Imar hukuku ise düzeltilmiş alanlara resmi veya özel amaçlarla yapılmış tüm bayındırlık faaliyetlerini kapsar. İmar hukukuyla amaçlanan şey, tüm yurtta çevre ve sağlık şartlarına uygun yapılaşmanın sağlanmasıdır. Imar hukuku kapsamında imar planları, imar uygulamaları, yapı ruhsatı ve fenni sorumluluk, kamulaştırma, eski eser koruma ve yargılama usulü gibi konular bulunmaktadır.

Imar hukukunun kaynakları ise anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik ve genelge niteliğindeki yasal belgeler ile imar planı belgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması ise, bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarının ilgili belediyelerce yapılması veya yaptırılması durumunda gerçekleşmektedir.

Geri dönüş imar uygulaması ise bir bölgede yapılan imar uygulamasının yargı kararı ile iptali sonucunda, iptal kararının yerine getirilmesi için uygulama öncesi hukuki duruma yani kök parsellere yeniden gelinmesi işlemidir. Bu işlemde, imar parseline eklenen DOP miktarı imar parseline eklenir ve uygulama öncesindeki kadastro parsellerine dönüş yapılır.
 
Geri
Üst