AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uydular neye gore siniflandirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uydular neye göre sınıflandırılır?​

Çok genel olarak uydu yörüngeleri; Dünya’ya olan uzaklıklarına ve kullanım amaçlarına göre adlandırılır. Low Earth Orbit (LEO) – Alçak İrtifa Uydu Yörüngeleri: Mesafe açısından yerküreye en yakın yörünge çeşididir. LEO uyduların yerküreye uzaklığı 180-2000 km arasında değişmektedir.

Uydu hangi malzemeden yapılır?​

Örneğin germenyum (Ge) ve silisyum (Si). p ve n olarak isimlendirilen iki farklı tür yarı iletken üst üste konur. n tipi yarı iletkenler kolayca elektron verebilen maddelerden yapılmıştır. Buna karşılık p tipi yarı iletkenler ise kolaylıkla elektron alabilen elementlerden yapılmıştır.
Uydular ne için kullanılır?
Haberleşme uyduları: TV, radyo, telefon gibi iletişim araçlarını kullanabilmek için uzaya gönderilmiş uydulardır. Modern haberleşme uyduları çoğunlukla “Molniya yörünge” veya “Alçak Dünya” yörüngelerini kullanırlar. Meteoroloji uyduları: Bu uydular dünyadaki meteorolojik olayları gözlemlemek için kullanılırlar.
Uydunun yapısında hangi bölümler vardır?
Uydunun haberleşmesi bir uplink ve bir downlinkten oluşmaktadır. Yer istasyonundan uplink yoluyla uyduya gönderilen sinyal yükseltilir, filtrelenir, farklı bir frekan aralığına transponder’lar yardımıyla dönüştürdükten sonra ise sinyali downlink yardımıyla Dünya’nın belirlenen kapsama alanına gönderilir.

Uydu parçaları nelerdir?​

Bunlar: Antenler: Uydu anten sistemleri, Dünya’ya sinyal iletmek ve Dünya’dan sinyal almak için kullanılır. Komuta ve Veri İşleme: Bu kısım bir uydunun beyni olarak nitelendirilebilir. Burada bulunan komuta ve kontrol sistemleri, uydunun her parçasını yönetir ve Dünya’dan alınan komutları gerçekleştirir.

Türksat uydu ne işe yarar?​

Kasım 2017’de Türksat A.Ş. ile yapılan sözleşmeye binaen, AIRBUS D&S (Defence and Space) firması tarafından üretilen ve 31˚ Doğu yörüngesinde hizmet verecek haberleşme uydusudur. Bu uyduyla Türkiye’nin aktif haberleşme uydu sayısı dörde, toplam uydu sayısı yediye çıkacaktır.
Uydular yörüngeye nasıl oturur?
1) Uydu, Uzayda Dünya’ya düşmeden nasıl asılı kalır? Uydular; güçlü bir fırlatıcı olan roketler sayesinde uzaya taşınırlar. Yörünge yüksekliklerine göre roketler uyduları belirli hızlar ile yörüngesine bırakır. Dünya atmosferi dışında, uzayda, sürtünme ve yavaşlatıcı etkilerin az olması nedeniyle bu hız korunur.
Uydu olmanın şartları nelerdir?
Uydu, uzayda daha büyük bir nesnenin yörüngesine yerleşen veya etrafında dönen nesnedir. İki tür uydu vardır: Dünya’nın yörüngesinde dönen Ay gibi doğal veya Dünya’nın etrafında dolaşan Uluslararası Uzay İstasyonu gibi yapay olanlar.

Yapay uydular enerjisini nereden alır?​

Dünya çevresinde dolanan uydular için ise en uygun enerji kaynağı güneş panelleridir. Özellikle küp uydu tasarımlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Uydunun tüm yüzeyleri güneş panelleri ile kaplıdır ve uydu tüm enerjisini bu panellerden elde eder.
 
Geri
Üst