AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uydular nereye yerlestirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Uydular nereye yerleştirilir?​

Uydular genellikle üç farklı yörüngeye yerleştirilir. Yeri gözleyen uydular alçak yörüngeye (Low Earth Orbit, LEO) yerleştirilir. Bunların içinde bir çok casus, meteoroloji ve yeri inceleyen uydular vardır. LEO yörüngeleri 160 km’den başlar, 2000 km’de biter.
Uydu yörüngesi kaç km?
Yeryüzünden yaklaşık 160 Km. kadar yükseklikte yörünge hızı saatte yaklaşık 28.000 Km. kadardır. Yükseklik arttıkça, yörünge hızı da giderek düşer. Çünkü yerçekimi azalır.
Uydu yörüngesi nedir?
Jeostatik yörünge ya da Yer sabit yörünge, Dünya’nın çevresinde Dünya ile aynı dönme süresine sahip ve yerden bakılınca uzayda konumu sabit olan yapay uydu için hesaplanan yörünge. Yer sabit yörünge için yer yüzeyinden itibaren yükseklik sınırı 35,786 kilometredir.

Insanlar tarafından üretilerek dünyanın yörüngesine yerleştirilen uydulara ne denir?​

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya’nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.
Uydu nereye fırlatılır?
Uydular; güçlü bir fırlatıcı olan roketler sayesinde uzaya taşınırlar. Yörünge yüksekliklerine göre roketler uyduları belirli hızlar ile yörüngesine bırakır. Dünya atmosferi dışında, uzayda, sürtünme ve yavaşlatıcı etkilerin az olması nedeniyle bu hız korunur.
Uydu uzayda nasıl duruyor?
1) Uydu, Uzayda Dünya’ya düşmeden nasıl asılı kalır? Uydular; güçlü bir fırlatıcı olan roketler sayesinde uzaya taşınırlar. Yörünge yüksekliklerine göre roketler uyduları belirli hızlar ile yörüngesine bırakır. Dünya atmosferi dışında, uzayda, sürtünme ve yavaşlatıcı etkilerin az olması nedeniyle bu hız korunur.
Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amacıyla kullanılıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de tasarlanarak üretilen ilk yer gözlem uydusu Rasat, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı.
Uydu teknolojisi ne demek?
Uydular görevlerine bağlı olarak belirli yörüngeye yerleştirilirler. Bir coğrafi yörüngede, uydu hızı Dünya’nın dönüşüyle senkronize edilir, böylece uydu aynı bağıl konumda kalır. Kutupsal bir yörünge, Dünya’nın ekvatoruna 90 derecelik eğimi ile karakterizedir.
Uydular yerden görünür mü?
Dünyamızın boyutunu ve UUİ gibi alçak yörünge uydularının yaklaşık 400 km irtifada dolandığını düşünürsek uyduların Dünya’nın gölgesinden kaçınması oldukça zordur. Zaten bu yüzden yalnızca Güneş doğmadan birkaç saat önce ve battıktan birkaç saat sonra uydular gözlemlenebilir oluyor.
 
Geri
Üst