- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ütü taban sıcaklığı kaç derecedir?
Ütünün yaklaşık 50C dereceden 250C derece arasında sıcaklıklara ulaşması sağlanacak şekilde düşünülmüş bir termostattır. Bununla birlite bir ütünün herzaman aynı sıcaklığı muhafa etmesi mümkün değildir.Ütüde Sılk ne demek?
İpekliler, Yünlüler: İpek (silk) ve yün (wool) kumaşlar, hassas lifler olduğundan selülozik liflere nazaran daha düşük sıcaklıklarda ütülenmesi gerekir. 120-160 °C’ de ütüleme yapılması tavsiye edilir. İpekli kumaşlar için düşük, yünlü kumaşlar için orta ısılar yeterlidir. Hassas kumaşlarda ütü bezi kullanılabilir.Ütülemenin amacı nedir?
Kumaşın dikimi esnasında dikiş kırışıklıklarını gidermek, yıkama ve kullanım sonrasında ise kumaş ya da giysinin yüzeyinin düzgünleştirmenin yanı sıra kırışıklıklarını gidermek, en boy ölçülerini sabitlemek, görünümü ve tuşesini güzelleştirmek amacıyla da ütüleme işlemi yapılır.
En iyi ütü nasıl olmalı?
Giysilerin üzerinde kolay hareket etme, ısıyı iyi iletme, parlama yapmama gibi özelliklere sahip olmalı. Alüminyum taban, bir yılın ardından yapışkanlık yapıyor ve kumaşlarda kırışıklıklara sebep oluyor. Yapışmaz teflon tabansa, yapışkanlığı engellediği için ütünün kıyafetler üzerinde kolayca kaymasını sağlıyor.
Ütü hangi akımla çalışır?
Ütü tabanı ayarlanan sıcaklığın altındaki sıcaklığa düştüğünde termostat elektrik akımına yeniden izin verir rezistansa akım gider ve sıcaklık artar. Böylece taban hep ayarlanan sıcaklıkta kalır. Peki, bunu nasıl yapıyor? Bunu tamamen metallerin genleşme prensibine göre yapıyor.Ütü nasıl çalışır?
Cihazı fişe takınız. Ütünüzü fişe taktıktan sonra buhar kazanını su doldurma kabı aracılığı ile ölçülerine dikkat ederek doldurun. On-off tuşuna basarak ütünüzü çalıştırın. Ütünüz hazır olduğu zaman buhar hazır ışığı yanacaktır.Polyester kumaş hangi ayarda ütülenir?
Polyester giysilerinizi nemliyken, orta ısıda ütüleyin. Eğer gerekirse su spreyini kullanabilirsiniz ancak buhar kullanmayınız. (Buhar kullanırsanız ve/veya yüksek ısıda ütülerseniz kumaşta parlamalara neden olacaktır.)
Polyester ütü ister mi?
Polyester kumaş da ütü gerektirmeyen kumaşlardan biridir. Dayanıklı kumaşlardan biri olması sebebiyle de giyecek yapımında en çok tercih edilen kumaşlar arasında yer alır. Dış giyimden elbise ve tulumlara, eteklere, hırkalara ve şallara kadar çok geniş bir skalada polyester kumaştan faydalanılır.