AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ust kullanim hakki ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.834
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üst kullanım hakkı ne demektir?​

Üst hakkı dediğimiz kavram, Türk Medeni Kanunu’nun 4271 sayısının 826. Maddesinde düzenlenmiş olan bir irtifak hakkıdır. Bu hakka göre bir arazi sahibine sahip olduğu arazinin altına ya da üstüne yapı yapmak, varsa mevcut yapıyı muhafaza etmek hakkı tanınmaktadır.

Üst hakkı neden kurulur?​

Üst hakkı neden kurulur?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, bağımsız ve sürekli niteliğe sahip olan taşınmazların, tapu sicili kayıtlarının ayrı bir sayfaya kaydı yapılan üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait olan bir arazinin üzerinde, altında yapı yapmaya ya da mevcut yapıyı korumaya yönelik olarak kurulan bir tür irtifak hakkıdır.

Üst Hakkı Sözleşmesi ne demek?​

Üst Hakkı Sözleşmesi ne demek?
Üst hakkı 4721 sayılı Medeni Kanun (“MK”) m. 826 uyarınca “üçüncü kişi lehine bir arazinin altında veya üstünde yapı yapma veya mevcut bir yapıyı muhafaza etme yetkisi veren bir irtifak hakkıdır”. Dolayısıyla üst hakkı bir kişiye başkasına ait bir arazide yapı yapma ve bu yapının maliki olma yetkisi verir.

Ust hakki Nereye Kurulur?​

Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir. En az otuz yıl için kurulan üst hakkı, sürekli niteliktedir.” şeklindedir. Bu hakkın sürekli nitelikte olması için, eski metinde aranan “en az yirmi yıl” süre koşulu “otuz yıla” çıkarılmıştır.

Üst hakkı nasıl verilir?​

Üst hakkı nasıl verilir?
Üst hakkı, bağımsız bir hak olarak en çok yüz yıl için kurulabilir. Üst hakkının tesisi için Tapu Kanununun 26. maddesi gereğince, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Noterlerin veya başka bir kurumun sözleşme düzenleme yetkisi bulunmamaktadır.

Üst hakkı üzerinde intifa hakkı kurulabilir mi?​

Üst hakkı üzerinde intifa hakkı kurulabilir mi?
Üst hakkına konu olan taşınmaz üzerinde iki türlü hak oluşmuş olmaktadır. Bunlar, arazinin çıplak (kuru) mülkiyet hakkı ile yararlanma (intifa) hakkıdır. Buna göre de, arazi değerinden yüzde onu çıplak mülkiyet hakkına, yüzde doksanı yararlanma hakkına verilmektedir.
Tapuda üst hakkı ne demek?​
Üst hakkı; başka bir kişi lehine arazinin altında ya da üstünde yapı yapma veya mevcut bir yapıyı muhafaza etme yetkisi veren irtifak hakkıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda yer alan bu hakka göre arazinin mülkiyeti malikte kalır; fakat arazi üzerine inşa edilen taşınmaz malın hakkı, sahibinin kabul edilir.

Irtifak hakki en az kac yil?​

Irtifak hakki en az kac yil?
En az 30 (otuz) yıl süre ile tesis edilen bağımsız ve sürekli nitelikteki irtifak hakları; -Başkalarına devredilebilir, -Üzerinde ipotek tesis edilebilir, -Mirasçılara geçebilir. Ayrıca; irtifak hakkına konu taşınmaz üzerindeki yatırımın tamamlanması halinde, taşınmazın hak lehtarına doğrudan satışı mümkündür.

Hak sürekli olarak mı kullanılır yoksa sürekli midir?​

Hak sürekli olarak mı kullanılır yoksa sürekli midir?
Bağımsız ve Sürekli Hak Kavramı Medeni Kanun’un 826 ve 998. maddelerine göre; başkalarına aktarılabilmesi, mirasçılara geçebilmesi gibi konularda kısıtlamalar getirilmemişse, hak bağımsız niteliktedir. En az otuz yıl için kurulmuşsa da, hak sürekli niteliktedir.

Üst hakkı irtifak hakkı nedir?​

 
Üst hakkı, Türk Medeni Kanunu'nun 4271 sayılı ve 826. maddesinde düzenlenmiş olan bir irtifak hakkıdır. Bir arazi sahibine sahip olduğu arazinin altına ya da üstüne yapı yapma veya mevcut yapının muhafaza etme hakkı tanınmaktadır. Yani, üst hakkı sahibine, başka bir kişi lehine bir arazinin altında veya üstünde yapı yapma veya mevcut yapının korunması yetkisi veren bir haktır.

Üst hakkı, tapu sicili kayıtlarının ayrı bir sayfaya kaydedilmesi suretiyle kurulur. Bu hakkın sürekli nitelikte olabilmesi için en az otuz yıl için kurulması gerekmektedir. Üzerinde kurulan üst hakkı, arazi mülkiyetinin malikte kalmasına rağmen yapı ve bunun üzerindeki haklar üst hakkı sahibine aittir.

Üst hakkı bağımsız bir hak olarak en fazla yüz yıl için kurulabilir. Üst hakkının tesis edilmesi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Noterlerin veya başka bir kurumun sözleşme düzenleme yetkisi bulunmamaktadır.

Üst hakkına konu olan arazide iki türlü hak oluşmaktadır: çıplak mülkiyet hakkı ve yararlanma hakkı (intifa). Bu durumda arazi değerinin yüzde onu çıplak mülkiyet hakkına, yüzde doksanı ise yararlanma hakkına verilmektedir.

Bağımsız ve sürekli nitelikteki irtifak hakları en az 30 yıl süreyle kurulabilir. Bu haklar başkalarına devredilebilir, üzerine ipotek konulabilir, mirasçılara geçebilir ve taşınmazın hak lehtarına doğrudan satışı mümkün olabilir.

Üst hakkı bağımsız nitelikte olduğundan, kısıtlamalar getirilmemişse hak sürekli kullanılabilir ve aktarılabilir. Ancak en az otuz yıl için kurulmuşsa, sürekli nitelikte kabul edilir.
 
Geri
Üst