AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ust hakki sinirli ayni hak midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.335
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üst hakkı sınırlı ayni hak mıdır?​

Üst hakkı da bir ayni hak olarak; gerek yüklü taşınmaz üzerinde gerek inşaat üzerinde sahibine doğrudan doğruya hak ve yetkiler sağlar. Üst hakkının kapsadığı yetkiler yani muhtevası kanun tarafından belirtilmiştir. Gerçekten bu muhteva MK 726, 729 ve 826. maddeleri ile çizilmiştir.

Üst kullanım hakkı en az kaç yıl?​

Üst kullanım hakkı en az kaç yıl?
Ayrıca, aynı Kanununun 836. maddesi,“Üst hakkı, bağımsız bir hak olarak en çok yüz yıl için kurulabilir. Üst hakkı,süresinin dörtte üçü dolduktan sonra, kurulması için öngörülen şekle uyularak her zaman en çok yüz yıllık yeni bir süre için uzatılabilir.

Üst hakkı taşınmaz mı?​

Üst hakkı taşınmaz mı?
Üst hakkı; başka bir kişi lehine arazinin altında ya da üstünde yapı yapma veya mevcut bir yapıyı muhafaza etme yetkisi veren irtifak hakkıdır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununda yer alan bu hakka göre arazinin mülkiyeti malikte kalır; fakat arazi üzerine inşa edilen taşınmaz malın hakkı, sahibinin kabul edilir.

Üst hakkı taşınmazın satışını engeller mi?​

Bağımsız ve sürekli hak niteliğindeki üst hakkının tapu kütüğüne aynen bir taşınmaz gibi tescili ile, söz konusu üst hakkı artık bir taşınmaz gibi, üçüncü kişilere devredilebileceği (satış, bağış vb.) Bu tasarruflar için ayrıca taşınmaz malikinin muvafakatına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Sınırlı ayni haklar nelerdir?​

Sınırlı ayni haklar nelerdir?
Sınırlı ayni haklar sahibine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler değil, sınırlı yetkiler veren ayni haklardır. Sınırlı ayni haklar, irtifak hakları, taşınmaz yükü ve rehin hakları olmak üzere başlıca üçe ayrılır.

Irtifak hakkı sınırlı ayni hak mıdır?​

Irtifak hakkı sınırlı ayni hak mıdır?
Sınırlı ayni hakların konusu taşınır ve taşınmaz eşyadır. Kanun alacak hakları ve diğer haklar üzerinde de rehin ve irtifak hakkı tesisine imkân tanımıştır. Bu nedenle alacak haklan üzerinde tesis edilen rehin ve irtifak hakkı tam bir ayni hak niteliğinde değildir.

Irtifak hakkı en az kaç yıl?​

En az 30 (otuz) yıl süre ile tesis edilen bağımsız ve sürekli nitelikteki irtifak hakları; -Başkalarına devredilebilir, -Üzerinde ipotek tesis edilebilir, -Mirasçılara geçebilir. Ayrıca; irtifak hakkına konu taşınmaz üzerindeki yatırımın tamamlanması halinde, taşınmazın hak lehtarına doğrudan satışı mümkündür.

Bir irtifak hakkının bağımsız ve sürekli hak karakteri kazanabilmesi en az kaç yıl?​

Bir irtifak hakkının bağımsız ve sürekli hak karakteri kazanabilmesi en az kaç yıl?
Medeni Kanun’un 826 ve 998. maddelerine göre; başkalarına aktarılabilmesi, mirasçılara geçebilmesi gibi konularda kısıtlamalar getirilmemişse, hak bağımsız niteliktedir. En az otuz yıl için kurulmuşsa da, hak sürekli niteliktedir.

Üst hakkı taşınmaz vasfına haiz midir?​

Üst hakkı taşınmaz vasfına haiz midir?
Bu düzenlemeye göre; “Müs- takil ve daimi niteliği haiz üst hakkı, taşınmaz mal olarak sayıldığı ve ayrı bir sahifeye tescil edildiğinden bunların devir-temliki, mirasçılara intikali ve üze- rinde her türlü ayni veya şahsi hak tesisi mümkün olduğu gibi kat irtifakı veya kat mülkiyeti ve yeni bir üst hakkı tesisi …

Üst hakkının niteliği nedir?​

Üst hakkı, sahibine, yüklü taşınmazın altında veya üstünde bir yapı inşa etme veya mevcut olan bir yapıyı muhafaza etme ve bu yapının mülkiyet hakkına sahip olma yetkisini sağlayan bir irtifak hakkıdır ve bu nedenle de sınırlı ayni haktır.

Üst hakkı mirasçıya geçer mi?​

Üst hakkı mirasçıya geçer mi?
Üst hakkı belirli bir gerçek veya tüzel kişi lehine kurulabileceği gibi, eşyaya bağlı irtifak olarak da kurulabilir. Aksi kararlaştırılmış olmadıkça bu hak, devredilebilir ve mirasçılara geçer. Üst hakkı, bağımsız ve sürekli nitelikte ise üst hakkı sahibinin istemi üzerine tapu kütüğüne taşınmaz olarak kaydedilebilir.

Üst hakkı satılır mı?​

Üst hakkı satılır mı?
Kural olarak üst hakkı başkasına devir ve miras yoluyla da intikal edebilmektedir. Ancak taraflar arasında düzenlenecek sözleşmede bunun aksinin kararlaştırılarak hakkın devrinin veya miras yoluyla intikalinin önlenmesi mümkündür (MK. md. 826/2).
 
Üst hakkı ve sınırlı ayni haklar hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça detaylı ve açıklayıcı. İrtifak hakkı, taşınır ve taşınmaz eşya üzerinde kurulan sınırlı ayni haklardan biridir ve tam anlamıyla ayni hak niteliğinde değildir. Öte yandan, irtifak hakkı en az 30 yıl süre ile tesis edilebilir ve birçok durumda devredilebilir, ipotek tesis edilebilir ve mirasçılara geçebilir. Bu hak bağımsız ve sürekli nitelikte olduğunda, taşınmazın hak sahibine doğrudan satılması da mümkün olabilmektedir.

Üst hakkı ise sahibine, yüklü taşınmazın altında veya üstünde bir yapı inşa etme veya mevcut olan bir yapıyı muhafaza etme yetkisi veren bir irtifak hakkıdır. Üst hakkının bağımsız ve sürekli nitelik kazanması durumunda tapu kütüğüne aynen bir taşınmaz gibi tescil edilir ve üçüncü kişilere devredilebilir. Bu durumda, üst hakkının satılması veya devri konusunda taraflar arasında anlaşma sağlanarak bu hak devredilebilir veya miras yoluyla geçebilir.

Özetle, üst hakkı ve diğer sınırlı ayni haklar taşınmazlarla ilgili haklar olup belirli şartlar altında devredilebilir veya miras yoluyla geçebilir. Bu hakların kurulma, devir ve mirasçılara geçme süreçleri için Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen hükümlere bağlı olarak hareket edilmelidir.
 
Geri
Üst