AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uslu sayilarda tabanlar ayni ise ne yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üslü sayılarda tabanlar aynı ise ne yapılır?​

Üsleri eşit sayılar çarpılırken öncelikle tabanlar çarpılır ve üs ise üs çarpımına üs olarak yazılır. Tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirlerine bölündüğünde payın kuvvetinden paydanın kuvveti çıkarılmaktadır. Aynı zamanda bulunan sonu ise ortak olan tabanın kuvveti şeklinde yazılır.

Tabanları aynı olan üslü ifadeler nasıl toplanır?​

Tabanları aynı olan üslü ifadeler nasıl toplanır?
Hem tabanlar hem üsler aynı olduğu için katsayılar arasında işlem yapılır. # Tabanları aynı, üsleri farklı olan üslü ifadelerde toplama işlemi veya çıkarma işlemi yapılırken üsler eşitlenir ve daha sonra katsayılar arasında işlem yapılır.

Üslü sayılarda taban ve üs aynı ise nasıl çarpılır?​

ÜSLÜ İFADELERLE ÇARPMA İŞLEMİ Tabanları aynı olan üslü sayılarla çarpma işlemi yapılırken üsler toplamı, ortak tabana üs olarak yazılır. ÖRNEK : Aşağıdaki işlemleri inceleyelim. Üsleri aynı olan üslü sayılarla çarpma işlemi yapılırken tabanlar çarpılır, ortak üsse taban olarak yazılır.

Üslü sayılarda taban ve üs farklı ise nasıl bölünür?​

Üslü sayılarda taban ve üs farklı ise nasıl bölünür?
· Tabanları aynı üsleri farklı olan üslü ifadeler bölünürken ortak taban, taban olarak alınır, üsler çıkarılıp üs olarak yazılır. · Tabanları farklı üsleri aynı üslü ifadeler bölünürken; tabanlar bölünüp taban olarak alınır.
Üssün Üssü ne demek?​
Tabanı a ve kuvveti n olan bir üslü sayının m ‘ninci kuvveti, a ‘nın ( n . m )’ninci kuvvetine eşittir. Başka bir deyişle, üslü bir sayının kuvvetini alırken kuvvetleri çarparız.

Üslü sayı hesaplama nasıl yapılır?​

Üslü sayı hesaplama nasıl yapılır?
Reel sayıların pozitif sayılar ile çarpımının a^n şeklinde yazılması üslü sayılar olarak ifade edilmektedir. A sayısı burada taban sayı olarak belirtilmektedir. N sayısı ise üs sayısıdır. Üslü sayılarda a^n olarak ifade edilmesi n tane a sayısının çarpılması anlamına gelmektedir.

Üslü sayıların çarpımı nasıl yapılır?​

Çarpma İşlemi Tabanları aynı olan üslü sayılar çarpılırken üsler toplanır ve ortak tabana üs olarak yazılır. Üsleri aynı olan üslü sayılar çarpılırken tabanlar çarpılır ve ortak üs aynen yazılır.

Üslü ifadelerde çarpma işlemi nasıl yapılır?​

Üslü ifadelerde çarpma işlemi nasıl yapılır?
Üslü sayılarda çarpma işlemi yapılırken öncelikle üslerin toplanması gerekir. Ardından tabanları ortak olan sayılarda üs olarak yazılması gerekmektedir. a^x + a^y= a^x+y şeklinde yazılır. Üsleri eşit olan tabanları farklı olan sayılarda ilk önce tabanları çarpmak gerekir.

Taban ve üs nedir?​

Üslü sayılarda taban sayısı hangi sayının çarpılacağını göstermektedir. Üs sayısı ise tabanın birbiri ile kaç kere çarpılacağını ifade etmek için kullanılmaktadır. Kuvvet ya da üs küçük bir boyutta taban sayının sağ üstüne yazılmaktadır.

2 üssü 0 ne demek?​

2 üssü 0 ne demek?
0’dan büyük bir sayının üssünde sıfır varsa o sayı 1’e eşittir.
(- 2 üssü 5 kaç eder?​
2 üssü 5 işlemini yapabilmek için çarpma işlemi yapabilmek gerekiyor. 2 üssü 5 sayısı, 5 tane 2 sayısının birbirleriyle çarpılması anlamına geliyor. Yapılan işlemle birlikte cevap 32’dir.
 
Üslü sayılarda tabanları aynı ise çarpım işlemi yapılırken öncelikle tabanlar çarpılır ve üsler toplanarak ortak tabana üs olarak yazılır. Eğer tabanları aynı olan üslü ifadeler birbirlerine bölünüyorsa, payın üssünden paydanın üssü çıkarılarak sonuç ortak tabanın üssü şeklinde yazılır.

Tabanları aynı olan üslü ifadeler toplanırken tabanlar ve üsler aynı olduğu için katsayılar arasında işlem yapılır. Eğer tabanlar aynıysa ancak üsler farklı ise toplama işlemi veya çıkarma işlemi yapmadan önce üsler eşitlenmeli ve daha sonra katsayılar arasında işlem yapılmalıdır.

Üslü sayılarda tabanı ve üssü aynı olan ifadeler çarpılırken tabanlar çarpılır ve üs, ortak tabana üs olarak yazılır. Örneğin, a^n * a^n = a^(n+n) şeklinde yazılır, yani üsler toplanarak ortak tabana üs olarak yazılır.

Eğer tabanları aynı olan ancak üsleri farklı olan iki üslü ifade bölünüyorsa, ortak taban taban olarak alınır ve üsler çıkarılarak yeni üs olarak yazılır. Tabanları farklı olan ancak üsleri aynı olan ifadeler bölünürken tabanlar bölünerek taban olarak alınır.

Üssün üssü kavramı ise bir sayının kuvvetini alırken, üslerin çarpılması anlamına gelmektedir. Örneğin, a sayısının ninci kuvveti, k sayısının (n*k)inci kuvvetine eşittir.

Üslü sayı hesaplama işlemi, reel sayıların pozitif kuvvetlerle çarpılması sonucunda a^n şeklinde ifade edilir. Burada a taban sayısını, n ise üs sayısını temsil eder. Bu durumda a^n olarak yazıldığında n tane a sayısının çarpılması anlamına gelir.

Üslü sayıların çarpımı işlemi yapılırken, tabanları aynı olan üslü sayıların çarpılması için üsler toplanır ve ortak tabana üs olarak yazılır. Eğer üsler aynı ise tabanlar çarpılır ve ortak üs aynen yazılır.

Üslü ifadelerde çarpma işlemi yapılırken öncelikle üslerin toplanması gerekir. Daha sonra tabanları ortak olan sayılarda üs olarak yazılması gerekmektedir. Örneğin, a^x * a^y = a^(x+y) şeklinde ifade edilir. Eğer üsleri eşit olan ancak tabanları farklı olan ifadeler çarpılıyorsa, önce tabanları çarpmak gerekmektedir.

Taban ve üs kavramları üslü sayılarda kullanılan terimlerdir. Taban sayısı çarpılacak olan sayıyı, üs sayısı ise kaç kez çarpılacağını göstermektedir. Üssün küçük bir boyutta taban sayının sağ üstüne yazıldığını unutmayın.

2 üssü 0 ifadesi ise 0'dan büyük bir sayının üssünde sıfır olduğunda bu sayının 1 olduğunu ifade eder.

(-2)^5 ifadesi ise -2'nin 5. kuvveti alındığında, yani (-2) * (-2) * (-2) * (-2) * (-2) işlemi yapılırsa sonucun -32 olduğunu gösterir.
 
Geri
Üst