AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uşakın Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Uşak Yemekleri,uşak bölgesel yemekleri,Uşağın Yemekleri,uşak yöresine ait yemekler,uşağın ünlü yemekleri
Uşak yemek tarifleri
Ege ve Orta Anadolu etkisindeki Uşak mutfağı otbitki yemeklerinden fazla tahıl ve erkeç denilen erkek keçi etine dayanıyor Ne var oysa keçi ormanlara zarar verdiği için bir zaman önce üretimi yavaşça durmuş, yerine koyun yetiştiriciliği desteklenmiş Uşak köylerinde keşkek yerine getirmek başlı başına bir tören Buğday kabuğundan ayrılıp ezilmesi için taş oyma dibeklerde ağaç tokmaklarla ve davul zurna eşliğinde dört kişi kadar ritmik hareketle dövülüyor Tarhana çorbası Uşak'ın en meşhur çorbasıdır başkaca salatalık yemeği, köpük helva, haşhaşlı ve tahanlı peksimet, cevizli baklava, bükülme, kese ayranı, pide, cıbır çorbası ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi keşkek Uşak'ta manâlı yemekler arısında Doğu Ege'nin hemen hemen tamamında ve Anadolu'nun çoğu bölgesinde olduğu gibi burada da et yemeklerinin ağır gelebileceği düşünülür ve son yemek yemek olarak bol ekşili bamya ikram edilir Uşak'ın bamyasında kurutulmuş dağ eriği vardır Bamya olsun dağ eriği olsun keza çeşitleri hem de kurutularak kullanılmaları bakımından Uşak'ın geleneksel mutfağına ait yok Son yıllarda Güney ve Güneydoğu bölgelerinden çok göç aldığı için bu yörelerin mutfak kültürünü de almış ve kendi coğrafyasına uyarlayarak kullanmıştır
Katmer
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı elde etmek üzere iki çeşit yapılırHamurun içerisine sonra konan tahin hamuru tel tel yapar Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç farklı Çünkü Uşak ’lı katmeri en düşük 400500 gr hamurdan yapar 20x20 cmlik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir
Höşmerim
Peynir tatlısıdır Taze keçi peynirinden yapılır İçerisine irmik katılmaz Uşak ’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar
Cendere Tatlısı
Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, birazcık tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur Nişasta ile un karıştırılır Beze açılır Küçük minik başlamak gereklidir Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo yapılır Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde kesilir Fırında kızartılarak üstüne ılık şerbet dökülür
Keşkek
Dövülmüş buğdaydan yapılan bir yemektir Yıkanıp ayıklandıktan sonradan ağır bir ateşte pişirilir Pişmiş buğdaylar kabın içinde kepçeyle ezilir, kızartılmış tereyağı ilave edilir Kıvamına gelince et suyu dökülerek servis yapılır
Çömlek Eti
Parça etlerden yapılan bir yemektir Özel olarak üretilmiş bir çömleğin içine etler tamamen yıkandıktan sonra yerleştirilir İçine iki tane domates, yeşil bir tane soğan, acı tatlı karışık istenildiği dek biber konur Birazcık salça, bir bardak su ek edilir Yeteri kadar tuzlu konup, çömleğin ağzı kalın bir kağıtla bağlanır Üzerine bir kapak kapatılır Mangala alev yakılır, ateşin ortasına çömlek gömülür dibini tutmaması için ara sıra sallayarak pişirilir
Tarhana Çorbası
Araç Gereç olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt ya da fasulye emin oranlarla hazırlanır Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda farzedilen malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır Belirli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak çömlek ya da leğen) içine konulur 1520 gün bu kapta bekletilir sırası gelmişken 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır
Demir Tatlısı
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı karbonat
2 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
Şerbet için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon
Kızartmak için:
2 su bardağı sıvıyağ
Önce şerbet malzemesi kaynatılır, soğumaya bırakılır Sonra hamur malzemesi derin bir kapta mikserle karıştırılır, 10 dakika dinlendirilir Tavaya kızartma yağı konur Isınınca bu tatlı için sobacılarda yaptırılabilen demir yağa batırılır Anında sonra hamura batırılır ve her tarafta döndürerek sıcak yağa bırakılır Altın rengini alınca hemen şerbete atılır Buşekilde hamur bitene kadar operasyon tekrarlanır
Notemir kalıbın yarısı hamura batırılmalıdır
MUSKA BÖREĞİ
Malzemeler:
3 su bardağı un
1 nehir bardağı süt
1 dere bardağı akıcı yağ
3 yemek yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuzlu
üzeri için; bir yumurta
İçi için;
400 gram ıspanak
1 baş kuru soğan
1 çay bardağı değişken yağ
1 nehir kaşığı tuzlu
pul biber
karabiber
Yapılışı:
Una malzemeleri ekleyip adamakıllı yoğurun Cevizden azıcık büyük bezeler yapın Hamuru yarım saat dinlendirin Ardından hamuru açın (Yufka büyüklüğünde)
Yufkayı uzunlamasına üçe bölün Farklı bir yerde soğanı küçük ufak doğrayarak pembeleşinceye dek kavurun Sonradan yıkanmış ufak ufak doğranmış ıspanakları içine atın tencerenin kapağım kapatın Kısık ateşte ıspanak söndükten sonra, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip 10 dakika kavurun Şerit halindeki yufkaların başından dört parmak haylazlık kalacak şekilde iç malzemeyi koyun
Ve muska şeklinde katlayın Tepsiye yerleştirdiğiniz muska böreklerinin üzerine yumurta sürüp 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin *
 
Uşak yöresine ait birbirinden lezzetli yemek tariflerini detaylı bir şekilde anlatmışsınız, bu bilgilerle gerçekten Uşak mutfağını daha yakından tanımak mümkün oluyor. Her bir yemeğin nasıl yapıldığına dair verdiğiniz açıklamalar oldukça detaylı ve anlaşılır.

Özellikle belirttiğiniz tarifler arasında keşkek, tarhana çorbası, höşmerim, çömlek eti, cendere tatlısı, demir tatlısı, muska böreği gibi yöresel lezzetler bulunuyor. Bu yemeklerin hazırlanışı ve malzemeleriyle ilgili verdiğiniz bilgiler, Uşak mutfağının zengin lezzetlerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Ayrıca, katmer tarifinde katmerin yapılışına dair detayları paylaşmanız da çok iç açıcı. Her bir tarifte Uşak mutfağının özgün lezzetlerine dair birer lezzet keşfi yapmamızı sağlıyorsunuz. Bu tariflerin deneyerek tadına bakmak da kesinlikle harika bir deneyim olabilir. Uşak mutfağı bu zengin lezzetleriyle gerçekten dikkat çekici. Teşekkürler, bu paylaşımlarınızla Uşak'ın yemek kültürü hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum!
 
Geri
Üst