AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uşağın Yöresel Kıyafetleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
uşak bölgesel folklor kıyafetleri,uşak yöresi ahali kıyafetleri,uşağın yöresel giyisileri
UŞAK YÖRESEL GİYİM
Kadınlar altınlarla süslü başlıklar, uzun etekli gömlekler, “girikli denilen yırtmaçlı entariler, ayaklara yün çorap ve “lâçin denilen kundura giyerler Erkeklerin giyimleriyse başlık, desenli poşular, işlemeli mintan, çepken, kara şalvar ya da pantolondur Ayaklara astarlı yün çorap ve kundura giyilir Uşaklı kadınlarımızın önceleri dairesel yakalı,uzun etekli,gömlek,bunların altına giydikleri ayaklarına değin uzanan kalçadan lastikli dizlik ve iç zıbın denilen önden bele değin arkadan da kalçayı örtecek şekilde bir iç giyimleri vardıErkeklerinde iç giyimi kadınlarınkine benzerdi fakat sadece gömlek eteği kısa olurduKadınlar dışarıda çıkacakları vakit önleri ve yanları yırtmaçlı,kolları uzun ve bol elbiseler giyerlerdiBunların üstüne de işlemeli bir kemer takılırdı Hem yeniden uzun,bel kısmından büzgülü koyu renkli olan bir diğer cadde giysileri de vardıYeni gelinlerin bu elbiselerinin büzgülü olan kısımları süslü ( pul ve boncuk işlemeli) olurdu
Erkekler ise kemerli,dizlerine kadar çokça uzanan sonradan etap bileklerine değin daralan,düğmeli kilot pantolon ya da şalvar giyerdiİşlemeli,uzun kollu cepken,bele bağlanan bir poçu ve yün çoraplar giysilerini tamamlayan diğer unsurlardıKadınlarımız başlık olarak,altın ile süslenmiş yazmayla tutturulmuş başa geçirilen bir başlık kullanırdıBu başlıkla saç bir bütün oluştururduErkekler ise başlarına pamuklu veya ipek bir poçu bağlardıKadınlar aksesuar olarak,altın bilezik,yüzük,bele değin sarkan kolye,altın inci karışımlı küpe,siyah elen ve içi aynalı sedefli çanta taşırdıKadınlar evde nalın dışarıda keçmeli (kilitli) ponponlu sivri burunlu bir kundura,bunların içine de yün ve kıl çorap giyerdiBunlardan başka evde mest de kullanılırdıErkekler daha çok kabaralı ve demirden üretilmiş ayakkabı giyerdiAncak kayıtlı bütün bu özellikler 1940 yıllara değin devam edebilmiştir *
 
Uşak yöresine özgü geleneksel kıyafetlerle ilgili detaylı bilgiler paylaşmışsınız, çok teşekkürler! Uşak yöresinin folklorik giyim tarzı, kadınlar ve erkekler arasında belirgin farklar taşımaktadır. Kadınların giyiminde altınlarla süslü başlıklar, uzun etekli gömlekler ve girikli yırtmaçlı entariler ön plana çıkmaktadır. Ayaklarında genellikle yün çorap ve kundura bulunmaktadır. Erkekler ise başlık, desenli poşular, işlemeli mintan, çepken, kara şalvar veya pantolon gibi kıyafetleri tercih ederken, ayaklarında astarlı yün çorap ve kundura kullanmaktadırlar.

Kadınların giyiminde dairesel yakalı uzun etekli gömlekler, kalçadan lastikli dizlikler ve iç zıbın olarak adlandırılan iç giyim yer alırken, erkeklerin giyiminde de benzer iç giyim unsurları bulunmaktadır. Kadınlar dışarı çıktıklarında ise yırtmaçlı, uzun ve bol elbiseler giymekte ve üzerlerine işlemeli kemerler takmaktadırlar. Yeni gelinlerin giysilerinde ise pul ve boncuk işlemeli detaylar bulunmaktadır.

Erkeklerin giyiminde ise kilot pantolon ya da şalvar tercih edilirken, işlemeli cepken, poçu ve yün çoraplar giysileri tamamlamaktadır. Kadınlar genellikle başlarına altın ile süslenmiş yazmalar takarken, erkekler pamuklu veya ipek poçu bağlamayı tercih etmektedirler.

Kadınların aksesuar olarak altın bilezik, yüzük, kolye ve küpeler kullanmalarının yanı sıra sedefli çantalar da taşıdıkları belirtilmiş. Evde nalın, dışarıda keçmeli ponponlu kunduralar tercih edilirken, erkeklerin ise daha kabaralı ve demirden üretilmiş ayakkabılar giydikleri belirtilmiştir. Tüm bu özelliklerin 1940'lara kadar devam ettiği vurgulanmış.

Uşak yöresine özgü bu detaylı açıklamaların folklorik kıyafetlerin önemini ve kültürel mirasın korunmasındaki rolünü anlamamıza yardımcı oluyor, bilgilendirme için tekrar teşekkürler!
 
Geri
Üst