AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Urun iadesinde gider pusulasi nasil duzenlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ürün iadesinde gider pusulası nasıl düzenlenir?​

Buna göre: Gider pusulaları, mükelleflerce matbaalara bastırılır ya da notere onaylattırılır. Gider pusulası iki nüsha şeklinde düzenlenir. İki nüsha düzenlenmeyen ve gider pusulasında yer alması gereken bilgilerin eksik yazılması durumunda gider pusulaları düzenlenmemiş kabul edilir.

Gider pusulası Düzenlenmezse ne olur?​

Örneğin 200 bin TL’lik mal alımı için gider pusulası düzenlenmesi gerekirken düzenlenmezse hem alıcı hem de satıcıya 20 bin TL ceza kesilir. Gider pusulasının daha da önemli sonucu, belge düzenlenmediğinden bu belgeye konu gider ve maliyetin İdare tarafından kabul edilmemesidir.
Hangi durumlarda gider pusulası düzenlenir?
Gider pusulası, vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal ve hizmetlerin belgelendirilmesinde kullanılan belgeye denir. Bununla birlikte gider pusulası, tüketicilere satılan malların iade alınması halinde de düzenlenir.

Gider Pusulasinda sinir var mi?​

Gider Pusulalarında Bedel Sınırı Olmadığı hk.: vergi mükel- lefi olmayan kişilerden yapmış olduğunuz mal ve hizmet alımların- da düzenleyecek olduğunuz gider pusulalarında yer alacak bedele ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır (23.12.2010 tarih ve B.07.1.G İB.4.61.15.01-606-51-2010-49 sayılı özelge).

Gider pusulası nasıl doldurulur örnek?​

Gider pusulası düzenlenirken aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir:
- İşi yaptıran ve yapan ya da malı satan ve satın alanın adı soyadı, adresleri, vergi dairesi ve hesap numaraları,
- İşin mahiyeti,
- Malın cinsi, adedi, fiyatı ve toplam tutar.
- Vergi oranı ve net tutarı,
- Düzenleme tarihi,
- Seri ve sıra numarası,
Gider pusulası nedir nasıl düzenlenir?
Vergi mükellefi olmayanlardan satın alınan ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi için düzenlenen evraktır. Aynı zamanda tüketicilere satılan ürünlerin iade alınması durumunda da gider pusulası düzenlenir. Gider pusulası, fatura hükmündedir.

Gider Pusulasi KDV’li kesilir mi?​

Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.

Gider pusulasında stopaj zorunlu mu?​

esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.
Kimlere gider pusulası düzenlemek zorunda?
e-Gider Pusulası, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde belirlenenlerle defter tutma zorunluluğu olan serbest meslek sahipleri ve çiftçiler tarafından vergiden muaf olan esnafa; yaptırılan işler ya da satın alınan mallar için düzenlenen Gider Pusulasının elektronik olarak düzenlenmesine denir.

Gider pusulası kimler kullanır?​

Defter tutan işletmecilerin, defter tutmayan kişilerden aldıkları mal ve hizmet karşılığında düzenlenen ticari belgeye gider pusulası denmektedir. Yani işletmene, iş yeri olmayan, birinden ürün alacaksınız. İşletmesi olmayan bu satıcı, size fatura, fiş ya da makbuz veremez.

Gider Pusulasi resmi evrak mi?​

Gider pusulası vergi mükelleflerinin, vergiden muaf kişilerden yapacakları mal alımı veya hizmet tutarı ile ilgili ödedikleri tutarı beyan edip, karşı tarafa imza ettirecekleri ticari belgedir.
Gider Makbuzu en fazla ne kadar kesilir?
Bu hüküm ve açıklamalara göre, vergi mükellefi olmayan kişilerden yapmış olduğunuz mal ve hizmet alımlarında düzenleyecek olduğunuz gider pusulalarında yer alacak bedele ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.

Gider pusulası nasıl hesaplanır?​

Gider Pusulası Hesaplama Gelir vergisi ve KDV tutarları toplanrak toplam kesinti tutarı bulunur ve toplam kesinti tutarı mal veya hizmet bedelinden düşülerek ödenecek toplam net tutar belirlenir.

Gider pusulası nedir kim düzenler?​

Özetlersek; gider pusulası, fatura gibi kıymetli bir ticari belgedir. Ancak, faturanın düzenlenme taraf şartlarının tersi bir düzenleme, söz konusudur. Gider Pusulasında, alıcı gider pusulasını düzenler ve satıcıya verir. Çünkü, satıcı zaten vergiden muaftır ve bir belge düzenlemek zorunda değildir.
Gider pusulası KDV hangi durumlarda düzenlenir?
· Vergiden muaf esnaf tarafından yapılan işler ve sattıkları emtia için , · Altın, mücevher gibi kıymetli zati eşyalarını satanlar için, Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle serbest meslek erbabı ve çiftçiler tarafından düzenlenir.
 
Geri
Üst