AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uriner sistem hastaliklari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üriner sistem hastalıkları nelerdir?​

Üriner sistem hastalıkları nelerdir? Enfeksiyonlar, idrar kesesi iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, prostatit, böbrek çanağı iltihabı, böbrek hastalıkları, ödemler, Kolik böbrek ağrısı üriner sistemde oluşan ve gözlemlenen hastalıklar arasında yer almaktadır.

Üriner sistem taş hastalıkları nedir?​

Böbrek taşı, tıpta “nephrolithiasis” ya da, “urolithiasis” olarak bilinen, böbreklerde biriken sert maddelere verilen addır. Kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi maddeler idrarda normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur.
Üriner sistem organları nelerdir?
İdrarı oluşturan böbrekler ve oluşan idrarın vücut dışına atılımını sağlayan kanal sitemi kısaca üriner sistem olarak adlandırılır. Üriner sistem sağ v e sol taplam 2 adet böbrek, üreterler, idrar torbası ve üretradan oluşur. Böbrekler fasulye şeklinde ,140-160 gram ağırlığında organlardır.
Üriner taş risk faktörleri nelerdir?
Üriner Sistem Taş Hastalığındaki Risk faktörleri nelerdir?

Üreter hastalıkları nelerdir?​

Sistit. 17 Eylül 2017/tarafından admin.

Üriner sistem görevleri nelerdir?​

Üriner Sistem (Boşaltım Sistemi) İdrar böbreklerde üretilir. Üreterler aracılığıyla mesaneye iletilir. Mesane vücutta üretilen idrarın depolanma yeridir. Mesanede biriken idrar belli bir hacme ulaşınca (Yaklaşık 150ml) idrar hissi oluşur ve idrar üretra yoluyla istemli olarak dışarı atılır.
Üriner sistem taşları nerede bulunur?
İnsanlarda, sağ böbrekle mesane arasında ve sol böbrekle mesane arasında olmak üzere iki tane üreter bulunur. Böbrekte oluşan taşlar, idrar yolunda ilerlerken, üretere geçtiğinde üreter taşı adını alır. Bu taşlar bazen, ince üreter içerisinde sıkışarak tıkanıklığa yol açabilir.
Üriner taş türleri ve özellikleri nelerdir?
Böbrek taşları genellikle kalsiyum oksalat, kalsiyum fostat, ürik asit taşları, magnezyum taşları ve sistin taşlarından oluşmaktadır. Genelllikle taşların belirtileri aynı olmasına rağmen taşların yaklaşık olarak %75 i kalsiyum taşlarıdır. Daha az sıklıkla fosfat ve ürik asit taşları görülür.
Üriner sistem böbrekler, üreter, mesane(İdrar kesesi) ve üretradan oluşur.
İdrar Yolu (Ureter) ile, dışarıya atılacak idrar böbrek içinde ilk defa calices renales denilen küçük havuzlarda toplanır. Bütün calices renalesler biraraya gelerek böbrek hilusunda pelvis renalis adı verilen büyük idrar havuzunu oluştururlar.
Üreter taşı neden oluşur?
Üreter taşları minerallerin kristalize olarak birleşmesi sonucu oluşur. Taşları oluşturan kristaller farklı minerallerden, moleküllerden köken alabilir. Bu bilgiler ışığında üreter taşı nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Kalsiyum: Kalsiyum oksalat kristallerinden oluşan taşlar, en sık görülen üreter taşlarıdır.
Üretranın diğer adı nedir?
Anatomide üretra (Antik Yunanca ουρήθρα – uretra ‘dan), (veya sidik borusu, idrar yolu, siyek) mesaneyi vücut dışına bağlayan bir borudur.

Üreter problemleri nedir?​

Üreter taşı, idrar yollarının tıkanmasına neden olabilecek bir sağlık sorunudur. Üreter taşı idrarla dışarı atılmadığında idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık problemlerine yol açabilir.

Üreter ne iş yapar?​

Üreterler(idrar borusu), insan anatomisinde, idrarı böbreklerden idrar torbasına taşır. Üreterler kaslı borulardır ve bu nedenle idrarı peristaltizm hareketleri ile ileri itebilirler. Böbreklerde biriken idrar bu kanallarla böbreklerden uzaklaştırılmış olur.
 
Geri
Üst