- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ürik asit testi ne demek?
Ürik asit testi; koldaki bir damardan alınan(ven) küçük bir miktar kan ile ya da 24 saatlik idrar numunesi ile yapılan bir testtir. Beslenme yoluyla aldığımız pürinlerin yıkımı sonucunda meydana gelen ürik asit, metabolik süreçten sonra kan dolaşımına katılmakta ve çoğu böbrekler yoluyla vücut dışarısına atılmaktadır.Ürik asit hangi testle anlaşılır?
Ürik asit testleri, kandan bakılarak laboratuvar ortamında yapılır. Bu test sayesinde kanda ürik asidin miktarı ölçülerek, böbrek fonksiyonlarının durumu ve hücre yıkımının miktarı öğrenilir.Ürik asit testi neden yapılır?
Ürik asit testi neden yapılır?Artması gut hastalığı için bir işaret olabilen ürik asitin miktarını tespit etmek; kemoterapi veya radyoterapiye giren hastaları izlemek için bu test yapılır. Böbrek taşının nedenini belirlemek ve bu tip taşları geliştirme riski yüksek olan gutlu hastaları izlemek için idrarda ürik asit bakılabilir.
Gut hastalığında hangi kan değerleri?
Gut hastalığında hangi kan değerleri?Vücudun fazla ürik asit üretmesi ya da üretilen ürik asidin böbrekler tarafından yeterli bir şekilde dışarıya atılamaması kanda ürik asit düzeyinin yüksek olmasına sebep olur. Ürik asidin kandaki normal sayılabilecek en yüksek düzeyi 7 mg/dl’dir. Gut hastalığında ise bu düzey 7-9 mg/dl’ye ulaşmaktadır.
Aşırı ürik asit oluşumu?
Aşırı Ürik asit oluşumu gut hastalığına sebep olabilir ki bu ürik asit kristallerinin eklem sıvısında birikmesiyle oluşan eklem inflamasyonudur. Ürik asit birikiminin en sık sebebi kalıtsal olarak aşırı üretime eğilim veya böbrek fonksiyonlarının azalıp ürik asit atılımının azalmasıdır.Ürik asitlerin yıkımı ile oluşur?
Ürik asit pürinlerin yıkımı ile oluşur. Pürinler nükleik asitlerden (DNA) gelen kimyasal maddelerdir. Kan dolaşımına yiyeceklerin sindirimi veya vücuttaki normal hücre yıkımı veya hücresel döngü ile katılırlar. Ürik asitin çoğu böbreklerden idrarla atılırken kalan kısmı dışkı ile atılır.Ürik asit içeren yiyeceklerden kaçınmalıdır?
Ürik asit içeren yiyeceklerden kaçınmalıdır?Ürik asit içeren böbrek taşı olanlar veya gut hastalığı olanlar fazla miktarda pürin içeren yiyeceklerden kaçınmalıdır (sakatat (böbrek, karaciğer),sardalya ve hamsi gibi). Bu hastalarda alkol da yasaklanmalıdır çünkü alkol ürik asitin vücutan atılımını yavaşlatır.
Birikmemiş ürik asit oluşumu?
Birikmemiş ürik asit oluşumu?Eğer ürik asit çok fazla üretilir veya yeteri kadar atılamazsa birikebilir. Aşırı Ürik asit oluşumu gut hastalığına sebep olabilir ki bu ürik asit kristallerinin eklem sıvısında birikmesiyle oluşan eklem inflamasyonudur.