- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Ürik asit böbreklere zarar verir mi?
Ayrıca ürik asit yüksekliğine bağlı olarak, akut ürik asit nefropatisi, nefrolitiazis olarak tanımlanan böbrek taşı hastalığı ve kronik ürat nefropatisi gibi üç önemli böbrek hastalığı oluşabilir.Ürik asit düşüklüğü nelere sebep olur?
Altta yatan sebebe bağlı şikayetler mevcut olabilir. Karaciğer ve böbrek hastalıkları, parkinson, diyabet, multiple skleroz, sağlıksız diyet, bazı kanserler ve genetik hastalıklar ürik asit düşüklüğüne yol açabilir.Ürik asit yüksekliği veya fazlalığı?
Ürik asit, kanda bulunan bir maddedir, vücuttaki pürin isimli kimyasalın parçalanması (yıkımı) ile ortaya çıkar. Pürin bazları, adenin ve guanin dir. Kandaki ürik asidin normal seviyenin üstünde olmasına ürik asit yüksekliği / fazlalığı denir. Hiperürisemi yani Ürik asit yüksekliğine verilen addır.
Hangi gıdalarda ürik asit seviyesini düşürebiliriz?
Genelde İlaçlarla beraber , ürik asit diyeti doktor tarafından verilir ve uygulanırsa ürik asit seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Bol su içilmeli, günlük 10 bardak altına düşülmemeli. Meyve ve sebze gibi lif oranı yüksek gıdalar tüketmek, ürik asit seviyesini düşürmekte etkili rol oynarlar.