Uretral kateterizasyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
245.016
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üretral kateterizasyon nedir?​

Üretra yoluyla mesaneye yerleştirilir. Yerleştirme işlemine kateterizason adı verilir. Kateterizasyon, idrarın mesaneden alınmasına olanak sağlar. Ayrıca mesane ile ilgili hastalıkların tedavisi veya teşhisi için kullanılan sıvıları buraya göndermek için de kullanılabilir.
Üriner kateterizasyon komplikasyonları nasıl önlenir?
- Üriner kateteri olan hastada enfeksiyonu önlemek için;
- Kateterizasyon sadece endikasyon varsa takılmalıdır.
- İdrar boşaltımı kapalı drenaj sistemi kullanılarak yapılmalıdır.
- Kapalı drenaj sistemi ile kateterden idrar toplama kabına kesintisiz akım sağlanmalı, sistemde kıvrılmalar olmamasına dikkat edilmelidir.

Aralıklı kateterizasyon nedir?​

Temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) nörojenik ve nonnörojenik mesane boşaltım patolojilerinde temiz koşullarda, sonda takılıp idrarın boşaltıldıktan sonra çıkarılması işlemidir. Bir tedavi biçimi olup olmadığı sorusuna cevap, TAK kullanılan olgularda olası diğer tedavi alternatifleri irdelenerek bulunabilir.
Üriner sistem enfeksiyonları nasıl önlenir?
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin ilk dikkat etmesi gereken konu, bol bol su içmektir. Bol su tüketimi, idrar yollarında ve mesanede yıkama etkisi yaratarak mekanik bir temizlenme sağlar. Böylelikle enfeksiyon etkenleri vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılabilir.

Temiz aralıklı kateterizasyon neden yapılır?​

Temiz aralıklı kateterizasyon (TAK), mesane rehabilitasyonunda kullanılan en önemli yöntemdir. İlk kez 1970’lerin başında tanımlanmıştır. TAK insanların mesanelerinde ki idrarı düzenli, güvenli ve uygun bir şekilde boşaltmalarını sağlamak üzere uygulanan bir yöntemdir.
Temiz aralıklı kateterizasyon ne zaman yapılır?
Temiz Aralıklı Kateterizasyon Hangi Durumlarda Yapılır? Mesanenin boşalmasını etkileyen hastalıklarda temiz aralıklı kateterizasyon uygulanması önerilebilir. “Temiz” uygulamanın temiz şartlarda yapılması gerektiğini vurgular. Sonda (kateter) kullanılmadan önce eller yıkanmalı ve kasık bölgesi temizlenmelidir.
 
Geri
Üst