AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uretral darlik ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.544
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üretral darlık ne demek?​

Üretral striktür (üretra darlığı) idrarın mesaneden çıkarak rahat bir şekilde dışarı atılamamasına ve dolayısıyla idrarın mesanede birikmesine, mesanenin tam olarak boşaltılamamasına neden olur. Darlık üretranın ve çevresindeki dokunun yaralanması veya zedelenmesi nedeniyle oluşmaktadır.

Üretra darlığına neden olan sebepler?​

Üretra darlığına neden olan sebepler?
Neden Üretrada Darlık Oluşur? Günümüzde endoskopik yani kapalı ameliyatlar arttığı için en sık sebep bu ameliyatlardır. Genellikle kapalı prostat, mesane veya taş ameliyatları sonrası oluşur. Travmalar, yüksekten düşme, üretranın bulunduğu makat-apış arası bölgesine alınan darbeler, sert zemine düşme de sebep olur.

İdrar yolu daralması neden olur?​

İdrar yolu daralması neden olur?
İdrar kanalı darlığının nedenleri İdrar kanalındaki bu darlıkların en sık nedeni geçirilmiş enfeksiyonlardır. Bunun yanında idrar kanalından gerçekleştirilen sonda takılması gibi girişimler ve ameliyatlar ile dışarıdan alınan darbeler de idrar kanalında nedbe oluşumuna ve dolayısıyla darlıklara neden olabilir.

Üretral dilatasyon ne demek?​

Üretral dilatasyon, tedavi edildikten sonra üretra dalığının yeniden oluşmasını önlemek için hastanın kendisi ya da doktor tarafından belli aralıklar ile yapılan genişletme işlemidir.

Üretral meatus neresi?​

Üretral meatus neresi?
Üretra, idar kesesinde bulunan idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan her iki ucu açık boru şeklinde bir kanaldır. Halk arasında dış idrar kanalı, dış idrar yolu olarak da bilinir. İçi mukoza adı verilen bir tabaka ile örtülüdür. Dış idrar kanalının vücut dışına açıldığı deliğe meatus adı verilir.

Meatotomi ameliyatı nedir?​

Meatotomi ameliyatı nedir?
Üretranın dışa açıldığı delikte meydana gelen darlıklara mea stenozu denir. Mea stenozunda, üretranın dışa açılan ağzı kesilerek genişletilir. Bu işleme meatoplasti ya da meatotomi adı verilir. Bu yöntem ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Üretra darlığı kendiliğinden geçer mi?​
Üretra daralması bir defa gerçekleştikten sonra müdahale edilmeden kendiliğinden düzelmez ve ameliyat gerekebilir. Üretra darlığı ameliyatı erkekte ya da kadında, görülen daralmanın cerrahi yöntemlerle giderilme işlemidir.

Üretra yarası nasıl geçer?​

Üretra yarası nasıl geçer?
Anterior üretral yaralanma durumunda, yaralanmanın cerrahi müdahale ile derhal onarılması gerekebilir. Hafif yaralanmalar mesane içine yerleştirilen özel bir tüp (Foley kateteri denir) ile idrarın yaralanma bölgesinin uzağına aktarılmasıyla ile tedavi edilebilir.

Üretra darlığı ameliyatı olmazsa ne olur?​

Üretra darlığı ameliyatı olmazsa ne olur?
Üretra darlığı durumunda idrarı çok ince yapma, sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama, damla damla idrar yapma, idrarda çatallanma,idrarda yanma gibi insanı rahatsız eden ciddi belirtiler görülür. Tedavi edilmez ise nihai olarak böbrek yetmezliğine kadar giden ciddi sorunlara yol açabilir.

Dilatasyon nedir ne demek?​

Birbirine sınırı olan, aynı ya da farklı tipteki imalat ürünlerini birbirinden ayırabilmek için bırakılan boşluklara dilatasyon denir.

Pyelonefrit ne demek?​

Pyelonefrit ne demek?
Piyelonefrit böbreğin (Eski Yunanca nefros) piyelumuna (pelvisine) ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon ciddi ise “ürosepsis” terimi ile eşanlamlı olarak kullanılır (sepsis, enfeksiyon nedeniyle meydana gelen bir sistemik enflamasyon tepki sendromudur).
 
Üretral darlık, idrarın vücuttan rahat bir şekilde dışarı atılmasını engelleyen bir durumdur. Genellikle üretranın yaralanması veya zedelenmesi sonucunda meydana gelir. Üretra darlığına neden olan sebepler arasında endoskopik ameliyatlar, travmalar, yüksekten düşme gibi durumlar yer alabilir. İdrar yolu daralması ise genellikle geçirilmiş enfeksiyonlar, idrar kanalına yapılan girişimler ve ameliyatlar, dışarıdan alınan darbeler gibi etkenler sonucunda oluşabilir.

Üretral dilatasyon, üretra darlığının tekrar oluşmasını engellemek amacıyla belirli aralıklarla genişletme işlemidir. Meatotomi ameliyatı ise üretranın dışa açıldığı delikte oluşan darlıkların kesilerek genişletilmesini sağlayan bir operasyondur.

Üretra darlığı kendiliğinden geçmez ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Tedavi edilmezse, idrar yolunda belirtiler artabilir ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Üretra yarası durumunda cerrahi müdahale gerekebilir ve hafif yaralanmalar özel bir tüp ile tedavi edilebilir. Dilatasyon ise imalat ürünlerini birbirinden ayırmak için bırakılan boşluklara verilen isimdir.

Pyelonefrit ise böbreğin pelvisine ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Eğer enfeksiyon ciddi boyutta ise ürosepsis olarak adlandırılabilir. Bu durumda, enfeksiyon nedeniyle sistemik bir enflamasyon tepki sendromu meydana gelmiş olabilir.
 
Geri
Üst