AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uretimin yeni cografyasi nedir?

Editör

Yeni Üye

Üretimin yeni coğrafyası nedir?​

1990’ların sonunda, Krugman’ın öncülüğünde ortaya çıkan, artan getirileri ve eksik rekabet modellerini kullanarak ekonominin mekansal özelliklerini de dikkate alan yaklaşıma ise yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı adı verilmektedir.

Ekonomik coğrafya nedir kısaca tanımı?​

Ekonomik coğrafya (İktisadî coğrafya), ekonomi ve ticaret (üretim ve pazarlama) konularını inceleyen Beşeri coğrafya dalıdır. Ekonomik etkinliklerin mekan olarak neden belli alanlarda gerçekleştiği, toplandığını inceler.

Ölçek ekonomileri teorisi nedir?​

Ölçek ekonomileri teorisi nedir?
Bir üretim ya da hizmetin daha fazla ya da geniş çaplı gerçekleştirilmesi durumunda birim maliyetinin düşmesi ve maliyet avantajı getirmesi durumudur. Daha fazla üretim yapan ya da daha fazla tesiste hizmet veren bir firmanın diğer rakibine göre daha düşük maliyetler ile çalışması beklenmelidir.

Yeni Ekonomik Coğrafya yaklaşımının temel özellikleri nelerdir?​

Yeni Ekonomik Coğrafya yaklaşımının temel özellikleri nelerdir?
Bugünkü ekonomik koşulların yanında, tarihsel süreçte o coğrafyada yaşanan değişimlerin ve gelişmelerin mekansal dağılımı önemli ölçüde etkilediğini vurgulamaktadır. Evrimci Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı’nın temel özellikleri; rutinler, patika bağımlılığı, artan getiriler, şans ve seçimler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ekonomik Coğrafya Nedir makale?​

Ekonomik coğrafya, ekonomik faaliyetlerin yerleşim yeri olarak neden belirli bazı bölgelerde yığıldığı ve buralarda örgütlendiği sorularına cevap arayan bir uzmanlık alanıdır.

Coğrafya ekonomik faaliyetler nedir?​

Tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve madencilik bu sektör içerisinde yer alır. İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir.

Monopolcü firma nedir?​

Monopolcü firma nedir?
Monopol Piyasa, tekelleştirilmiş piyasa anlamına gelmektedir. Piyasayı tek bir oyuncu domine etmiş, ele geçirmiştir. Monopol piyasada üretici şirket ve sektör arasında bir far yoktur. Şirketin kendisi tek üretici ve sektördür.

Bir ülkenin hangi malı daha ucuza üretiyorsa?​

Bir ülkenin hangi malı daha ucuza üretiyorsa?
“Mutlak Üstünlükler Teorisi” (Theory of Absolute Advantages) ne göre, homojen emek maliyeti varsayımı altında, ülkeler hangi malı mutlak olarak daha düşük maliyetle üretiyorsa o malın üretiminde uzmanlaşıp, yüksek maliyetle ürettiği malı ithal etmelidirler.
Ölçek teorisi nedir?​
Ölçek ekonomisi tezi firma teorisi kaynaklı bir tartışma alanı olup, üretim sürecinin çıktılarının girdideki değişime uzun dönemde4 nasıl tepki verdiğini gösterir. Daha açık bir tanımlamayla, üretim sürecindeki girdileri arttırmanın çıktılar üzerinde sebep olduğu artışın parasal karşılığını ifade eder.
Ölçek ekonomisi nedir kısaca?​
Ölçek ekonomisi en kolay anlaşılabilir tanımı ile üretim artarken maliyetin düşmesi manasına gelir. Bir başka ifadeyle firmada, tesis, fabrika ya da işçi anlamında büyüme söz konusu olurken maliyetlerin düşmesidir.

Yeni Ekonomik Coğrafya yaklaşımı, ekonominin mekansal özelliklerini inceleyerek artan getirileri ve eksik rekabet modellerini ele alan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, 1990'ların sonunda Paul Krugman öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Yeni Ekonomik Coğrafya, ekonomik koşulların ve tarihsel süreçte yaşanan değişimlerin mekansal dağılımının önemini vurgular.

Ekonomik coğrafya ise, ekonomik etkinliklerin neden belirli alanlarda toplandığını inceler. Ticaret, üretim, pazarlama gibi konuları ele alır ve insanların ekonomik faaliyetlerini bulundukları mekanla ilişkilendirir.

Ölçek ekonomileri teorisi ise, bir üretimin ya da hizmetin daha büyük ya da geniş çaplı gerçekleştirilmesi durumunda birim maliyetinin düşme eğiliminde olması ve maliyet avantajı sağlaması prensibine dayanır. Bu teoriye göre, daha fazla üretim yapan veya daha fazla tesise sahip olan bir firmanın diğer rakiplerine göre daha düşük maliyetlerle çalışması beklenir.

Monopolcü firma kavramı ise, tekelleşmiş bir piyasada faaliyet gösteren firma olarak tanımlanır. Bu firmalar, piyasayı domine eder ve tek başlarına sektörü kontrol ederler.

Ülkelerin hangi malı daha ucuza ürettiği konusu ise "Mutlak Üstünlükler Teorisi" tarafından ele alınır. Bu teoriye göre, bir ülke hangi malı mutlak olarak daha düşük maliyetle üretiyorsa o malda uzmanlaşmalı ve diğer malı ithal etmelidir.

Son olarak, ölçek ekonomisi ve ölçek ekonomileri teorisi ise üretimin artarken maliyetin düşmesi prensibini açıklar. Bu, firmaların büyüdükçe ve üretimi arttıkça maliyet avantajı elde etmesi demektir.

Geri