- Konu Yazar
Üretim maliyeti hesabı nedir?
740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hizmet işletmelerinin üretim maliyetlerinin izlenmesinde kullanılan hesaptır. Hizmet işletmelerinde üretilen hizmetler için yapılan giderlerin fiili tutarları bu hesaba borç olarak kaydedilir.Sınai maliyet ne demek?
İşletmelerde,üretim faaliyeti için yapılan, direkt hammadde-malzeme maliyeti ve direkt işçilik giderleri dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır. Üretim için satın alınan üretim araçlarının (makine,tezgah,aparat) kanunen belirtilmiş ömür süreleri ile hesaplanan bir fon ayırma yöntemidir.
Maliyet kavramı nedir?
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.
Üretim maliyeti ne demek?
Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur. Üretim giderleri maliyet muhasebesinin asıl konusunu oluşturmaktadır.Üretim maliyeti nasıl hesaplanır?
ürünün işçilik maliyeti (direk işçilik maliyeti) = 16 x 25/60 + 14 x 10/60 = 6,67+2,33 = 9 TL/adettir. Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu.
Üretilen malın maliyeti nedir?
Üretim maliyeti, bir mamul veya hizmetin üretimi için kullanılan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinin toplamından oluşur.
Sabit maliyet ne demek kısa?
Sabit maliyet nedir? Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.Maliyet ne demek makale?
Maliyet; belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan, parasal olarak ifade edilebilen ve bir değer birikiminin oluşmasına olanak veren fedakarlıkların tümüdür (Altuğ, 2001; 15). Maliyet, üretim amacı ile tüketilen mal veya hizmetlerin parasal tutarlarının toplamıdır.
Üretim maliyeti formülü nedir?
Başa baş noktası hesaplama toplam sabit giderlerin, birim başı satış fiyatı ile birim başı değişken gider farkına bölünmesi formülü ile gerçekleştirilir.