- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Üretim Kooperatifi nedir?
Kooperatiflerin esas amacı; yeteri derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmektir.Taşımacılık kooperatifi nasıl kurulur?
Kooperatif Nasıl Kurulur?- Kooperatifler nasıl kurulur?
- Anasözleşmenin hazırlanması imzalanması ve tasdiki.
- Bakanlığa (veya İl Müdürlüğüne) verilecek dilekçe ve eklenecek belgeler.
- Bakanlığın (veya İl Müdürlüğünün) yapacağı inceleme ve izin.
- Kuruluş için kooperatifin tescil ve ilanı
- Taahhütname.
Kooperatif niçin kurulur?
Kooperatif niçin kurulur?Kooperatiflerin esas amacı; yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir.
Kooperatiflerde risturn kuralı nedir?
Kooperatiflerin ortaklarıyla yaptığı işlemlerden doğan gelir artığının ortaklara dağıtımı, “risturn” olarak adlandırılmaktadır. Risturn, ortakların kooperatifle yaptıkları işlemler sonucunda ortaklardan alınan veya onlar lehine doğan fazlaların yine ortaklarla yaptıkları işlemler esas alınarak iade edilmesidir.Kooperatif kuruluş sermayesi ne kadar olmalı?
Kooperatif kurmak yüksek sermayeler gerektirmez. Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL’dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL’dir.Kooperatif nasıl işler?
Kooperatif nasıl işler?Şirketlerin merkezinde sermaye bulunur, sermayeye dayalı faaliyet gösterirler ve temel amaçları kâr elde etmektir. Kooperatifler ise ortak gayelerini gerçekleştirmek isteyen üyelerin sahip olduğu ve üyeleri tarafından işletilen, merkezine insanı yerleştiren girişimlerdir” (International Co-operative Alliance, ICA).