AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Uretici dengesi nasil olusur?

Editör

Yeni Üye

Üretici dengesi nasıl oluşur?​

Üretici dengesi nedir? (Ekonomi) Tam rekabet ve öteki standart varsayımlar altında, üretici dengesi, faktör fiyatları doğrusu ya da üreticinin bütçe doğrusu diye adlandırılabilecek doğrunun, bir eş ürün eğrisine teğet olduğu noktada gerçekleşir. Bu noktada bütçe doğrusunun eğimi, eş ürün eğrisinin eğimine eşit olur.

Üretim tesis ölçeği nedir?​

Optimal üretim tesis ölçeği, uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin minimum olduğu noktada ona teğet olan kısa dönem ortalama maliyet eğrisinin üretim tesis ölçeği olarak kabul edilir. Maksimum kapasite (teorik), kısa dönemde işletmenin üretebileceği maksimum ürün miktarını karşılayan kapasitedir.
Üretim kapasitesinin ölçeği Genişletildikçe üretim artış oranının maliyetlerdeki artış oranından daha yüksek olmasına ne ad verilir?​
Üretim kapasitesinin ölçeği genişletildikçe, üretim artış oranının maliyetlerdeki artış oranından daha yüksek olmasına ölçek ekonomisidenir.

Eş maliyet doğrusunu nasıl açıklayabiliriz?​

Eş maliyet doğrusunu nasıl açıklayabiliriz?
Şu halde, eş maliyet doğrusu üreticinin belirli bir bütçe ile faktör fiyatları veri iken her iki faktörden satın alabileceği bileşimleri veren noktaların geometrik yeridir. Üretici, tüm bütçe olanaklarını harcayarak eş-maliyet doğrusu üzerindeki herhangi bir bileşimi satın alabilecektir.

Üretim ölçeği nedir?​

Üretim ölçeği nedir?
Ölçek ekonomisi, üretim artarken maliyetin düşmesidir. Üretim artışı maliyeti düşürmektedir. Ölçek ekonomisi sayesinde karşılıklı fayda sağlayacak şekilde bir ticaret yapılabilmektedir. Ayrıca, ölçek ekonomileri büyük ekonomilerin daha üstün olabileceği mantığını taşır.

Firma ölçeği ne demek?​

Ölçek ekonomisi, bir şirket ya da üretim tesisi (fabrika) büyüdükçe ve üretim birimleri arttıkça, o şirketin veya üretim tesisinin maliyetlerini düşürme şansının daha yüksek olacağı anlamına gelir. Buna göre, ölçek ekonomileri gerçekleştirildiğinde ekonomik büyüme sağlanabilir.

Eş ürün eğrileri orijine göre dış bükey midir?​

 Eş ürün eğrileri negatif eğimlidir.  Eş ürün eğrileri azaln marjinal teknik ikame oranı prensibi gereği orijine dışbükeydir.
Eş maliyet doğrusunun eğimi neye eşittir?​
Bu noktalar bir grafik üzerinde gösterilirse her iki ekseni kesen düz bir doğru elde edilir. Bu eğri eş maliyet doğrusudur ve bunun eğimi iki faktör arasındaki nisbi fiyatlara eşittir.

Üretici dengesi, ekonomi alanında tam rekabet ve diğer standart varsayımlar altında, bir üreticinin bütçe doğrusunun, bir eş ürün eğrisine teğet olduğu noktada gerçekleşir. Bu noktada bütçe doğrusunun eğimi, eş ürün eğrisinin eğimine eşittir. Üretici dengesinde üretilen ürün miktarı ve kullanılan faktör miktarı optimum seviyede bulunmaktadır.

Üretim tesis ölçeği ise uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin minimum olduğu noktada kısa dönem ortalama maliyet eğrisine teğet olan üretim tesis ölçeği olarak kabul edilir. Bu optimal tesis ölçeğinde işletmenin maksimum kapasitesine ulaşması sağlanır.

Üretim kapasitesinin ölçeği genişledikçe, üretim artış oranının maliyetlerdeki artış oranından daha yüksek olmasına ölçek ekonomisinden bahsedilir. Ölçek ekonomisi, üretimin artmasıyla maliyetin düşmesini ifade eder ve büyümeyle karşılıklı fayda sağlanabilir.

Eş maliyet doğrusu ise, üreticinin belirli bir bütçeyle satın alabileceği her iki faktör bileşimini gösteren noktaların geometrik yeri olarak tanımlanır. Üretici bu doğru üzerinde, tüm bütçe olanaklarını harcayarak istediği bileşimi satın alabilir.

Firma ölçeği kavramı da ölçek ekonomisine dayanır ve bir şirket veya üretim tesisinin büyüdükçe ve üretim birimleri arttıkça maliyetlerini düşürme potansiyeline sahip olduğunu ifade eder. Bu şekilde ölçek ekonomileri gerçekleştirilerek ekonomik büyüme sağlanabilir.

Eş ürün eğrileri, negatif eğime sahip olup, azalan marjinal teknik ikame oranı prensibi gereği orijine dışbükeydir. Eş maliyet doğrusunun eğimi ise iki faktör arasındaki nisbi fiyatlara eşittir.

Geri