Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Urartular ne yapti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.239
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Urartular ne yaptı?​

Urartular taş ve kemik eşyaların yanında seramik işçiliğinde de oldukça başarılıydılar. Tüm bunların dışında Urartuların yazıyı bildikleri de görülmektedir. Asur yazısını bilmelerinin yanında kendi çivi yazılarını da bulmuşlardır.

Urartular savunmaya önem vermişler midir?​

Bu savaşların da etkisiyle, Urartular’ın yapılarında savunmada kolaylık öne çıkarılmıştır. Bulundukları dağlık, kayalık bölgenin avantajı ile dik yamaçlara yapılan yapılar, savunma için bir kolaylık sağlamıştır.Maden işlemede gelişen Urartular, bulundukları bölge ve çevresinde metal işlemecilik üzerine önemli …
Urartular kurt mu?
Eski, orta, yeni ve yakın çağ şeklinde. Eski çağlarda yaşayan Kassit, Mitani, Urartu ve Medlerin Kürt olduğu ile ilgili bilimsel çalışmalar var.

Mehmet Kuşman kim?​

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe köyündeki Urartu Kalesi’nin uzun yıllar bekçiliğini yapan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman, dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri ve yazabilen tek kişi. Kuşman, 81 yıllık ömrünün yaklaşık 60 yılını Urartuca’nın peşinde birçok ülkeye giderek ve bu dili öğrenmeye çalışarak geçirdi.

Urartular hangi alanda gelişme gösterdi?​

Başkenti Tuşpa (Van) olan Urartu Devleti, Milattan Önce 8. ve 7. yüzyılda en güçlü olduğu dönemi yaşamıştır. Bu dönemde devletin sınırları içinde İran’ın kuzeybatısı, Aras Vadisi ve Doğu Anadolu yer almaktaydı.
Urartular eserlerin korunmasına önem vermiş midir?
Açıklayınız. Cevap: Vermişlerdir. Hatta kim ki bu eserleri yıkmaya yazıları silmeye kalkarsa Tanrıların gazabına uğraması için dua bile etmişlerdir.

Haldi hangi uygarlığa aittir?​

Haldi, Urartu Krallığı’nın üç ana tanrısının başıydı. Urartu krallarının savaşta zafer kazanmak için dua ettikleri savaş tanrısı olarak bilinir.

Mehmet Kuşman yaşıyor mu?​

Van’da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Çavuştepe kalesinde 58 yıl bekçilik yaptı. Kuşman bu sayede Dünyada Urartuca bilen 12, Türkiye’de ise yedi kişiden biri oldu. Ayrıca Kuşman dünyada Urartuca yazabilen tek kişi unvanını taşıyor. Van’da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!
Mehmet Kuşman kimdir kısaca?
Mehmet Kuşman, tarihi Çavuştepe Kalesi’nin 56 yıllık emektar bekçisi. Aslında Kuşman sıradan bir bekçi değil aynı zamanda dünyadaki 12 Urartu dili uzmanından biri. Ömrünün büyük bölümünü Urartu medeniyetini araştırmaya harcamış. Kuşman ve Urartuların ilk buluşması 1962 yılına rastlar.

Urartuların en önemli özelliği nedir?​

Urartular; Doğu Anadolu, Van Gölü etrafında gelişmiş bir uygarlık kurmuştur. Taş işçiliği alanında gelişim gösteren Urartu’lar mezarlar, tapınaklar, saraylar, su bentleri, su kanalları ve kaleler inşa etmiştir. Çavuştepe, Patnos, Kayalidere ve Toprakkale eserleri günümüze kadar ulaşan Urartu Uygarlığının eserleridir.
 
Geri
Üst