- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 121.313
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Uranyum zehirli mi?
Özet: Dünya kabuğunda doğal olarak bulunan uranyum, aktinit grubunda alfa yayınlayan radyoaktif bir elementtir. Bu nedenle uzun yarı ömürlü uranyum izotopları olan U-235 ve U-238, radyoaktif zehirliliğe sahiptirler.Uranyum bozunması nedir?
Bu enerji kaybı, ana çekirdek çekirdeğinin, yavru çekirdek adı verilen farklı bir atoma dönüşmesiyle sonuçlanır. Bu tür elementler örneğin: uranyum, toryum, plütonyum, trityum vb. radyoaktif ve parçalanma süreci radyoaktif bozunma olarak adlandırılmaktadır.Uranyum nasıl bir şey?
Uranyum savaş tehdidi ya da silah olarak kullanılmadığı müddetçe insanlık için oldukça önemli bir radyoaktif elementtir. Simgesi ‘U’ olarak bilinen Uranyum, atom ağırlığı 238’dir ve atom numarası 92’dir. 1132 derecede erime potansiyeline sahip olan Uranyum, 3818 derecede ise kaynamaktadır.
Uranyum içilirse ne olur?
İçme suyundaki çoğu uranyum insan vücudundan atılır. Ancak yine de küçük bir miktarı emilir ve kan dolaşımı yoluyla vücutta yayılır. Bir kere kan dolaşımına girdiğinde, uranyum bileşikleri böbrekler tarafından filtrelenir. Aynı zamanda uranyum bu sırada böbrek hücrelerinin zarar görmesine neden olur.
Uranyum yarılanma ömrü nedir?
Doğada bulunanlar uranyum-234, uranyum-235 ve uranyum-238. Aslında uranyumun bu üç izotopu da radyoaktiftir. Uranyum-238’in yarı ömrü yaklaşık 4,5 milyar yılken, uranyum-235’inki yaklaşık 700 milyon yıldır.Uranyum neden Radyoaktiftir?
Uranyumun oldukça radyoaktif olmasının nedenlerinden birisi, uranyum izotoplarının stabil (kararlı) olmamasıdır. Radyoaktivite, atom çekirdeklerinin radyoaktif bozunum denilen bir süreçte başka bir elementin çekirdeklerine dönüşecek şekilde parçalanmasıyla oluşur.Uranyum madeni nerelerde bulunur?
Uranyum, 60 yıldır bol miktarda konsantre enerji kaynağı olarak kullanılan çok ağır bir metaldir. – Uranyum yer kabuğunda kalay, tungsten ve molibden gibi yaygındır. – Uranyum, 1789 yılında bir Alman kimyacı Martin Klaproth tarafından zift maddesinde bulunmuştur. Uranyum için kimyasal sembol U’dur.