AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Unun su tutma kapasitesini ne belirler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Unun su tutma kapasitesini ne belirler?​

Unun nem içeriği ne kadar yüksekse (yapısında bulunan su miktarı), eklediğimiz suyu tutmak için bir o kadar az kapasitesi olur. Tersi durumda da un ne kadar kuru olursa o kadar fazla su tutar.

Unda randıman ne demek?​

Randıman, temizlenmiş buğdayın ağırlıkça 100 kısmının öğütülmesinden elde edilen un kısmıdır. Buğdaydan ticari olarak elde edilen un randımanı normal olarak % 68-77′ dir. Serbest pazar şartlarında randıman oranı % 70-73′ dür.
Un verimi nedir?
Unun kül miktarı genelde randıman ölçüsüdür. Randıman, ayarlanmış un verimi düzeyidir ve unun kalitesini ifade etmektedir. Teorik olarak verimle %0.5 küllü un elde edilebilmektedir. Fakat pratikte uygulanan teknolojiye göre %0.5 küllü un ` ile x randıman aralığında elde edilebilmektedir.

Özel amaçlı un ne demek?​

-Özel amaçlı un: Baklava , börek , bisküvi, kek,pasta, yufka, pizza, hamburger, tahıllı ekmek gibi direkt tüketilen ürünlerin ve katkılı unlar, özel işlem görmüş unlar ve irmik altı unu gibi amaca yönelik mamullerin yapımına uygun buğday unudur.

Unun iyi olduğu nasıl anlaşılır?​

Unun kesinlikle buğdaydan başka bir koku içermemesi gerekir. En ufak bir rutubet kokusu almanız halinde o unu kesinlikle kullanmayın. Unun rengine bakın, ne çok beyaz nede esmer olmamalıdır. Daha sonra avcunuzun içine bir miktar un alın ve sıkın, eğer ki un etrafa saçılıyorsa kalitelidir.
Un verimi tayini neden yapılır?
Deneyin amacı; Buğday içerisinde bulunan yabancı maddeler buğdayın depolanmasında, öğütülmesinde ticari değerini düşürürken un verimini de olumsuz yönde etkilediği için miktarını tayini önemlidir. Buğday içerisindeki yabancı maddeler uzaklaştırılarak un verimini artırmak esas amaçtır.
Buğdayın kalitesi unun kalitesidir Tam buğday unu yüzde 98-99 randımanlıdır.
Çok amaçlı un Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.
Çok amaçlı un ne işe yarar?
Çok amaçlı kullanılan un Sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Orta derecede glüten içerdiğinden birçok hamur işi yapımında kullanılabilir. Bu un ile kurabiye, bisküvi, çabuk hazırlanan ekmek ve kek yapabilirsiniz.

Sert un nasıl anlaşılır?​

En iyi cins rafine unlar çok beyaz renkte veya hafif sarıya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir. Aldığınız unun kaliteli un olup olmadığını anlamak için avucunuza aldığınız unu sıkın eğer un etraftan fışkırırsa kuru ve kaliteli avuç içine yapışırsa rutubetli demektir.
 
Geri
Üst