AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Unlu daralmasinin diger adi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ünlü daralmasının diğer adı nedir?​

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor.

Ünlü daralması örnekleri nelerdir?​

Ünlü daralması örnekleri nelerdir?
Ünlü Daralması Nedir? Örnekleri, Özellikleri
- söyle-yor>söyl(ü)yor.
- anla-yor>anl(ı)yor.
- yaşa-yor>yaş(ı)yor.
- ar(a) – yor >ar(ı)yor.
- kan(a) – yor >kan(ı)yor.
- tuzl(a) – yor >tuzl(u)yor.
- yakal(a) – yor >yakal(ı)yor.
- düşl(e) – yor >düşl(ü)yor.

Ünlü daralması niye?​

Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

Diye de ünlü daralması var mı?​

Diye de ünlü daralması var mı?
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Cümle daralması ne demek?​
Bir sözcüğün anlamının bir bölümünü zamanla yitirmesine ya da genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesine anlam daralması denir. Örnekler: Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır.

Ünlü daralması nedir 10 sınıf?​

Ünlü daralması nedir 10 sınıf?
“Ünlü daralması nedir?” sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz: Türkçede bir kural olarak “a ve e” geniş ünlüsüyle biten bir fiile şimdiki zaman eki olan “-yor” eki getirildiğinde fiilin sonundaki “a” ünlüsü daralarak “u ya da ı”ya, “e” ünlüsü de “ü ya da i”ye dönüşür. Dilimizdeki bu kurala “Ünlü Daralması” denir.

Diyor ünlü daralması var mı?​

Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (diyor (

Diye kelimesi daralma mıdır?​

Diye kelimesi daralma mıdır?

Yiyecek de daralma var mı?​

 
Evet, diye kelimesi de ünlü daralması kapsamında değerlendirilebilir. Türkçede tek heceli olan "diye" kelimesi, yemek ve demek gibi fiillerde olduğu gibi i ünlüsüyle yazıya da geçirilir. Bu nedenle "diye" kelimesi de ünlü daralması örneklerinden biridir.

"Yiyecek" kelimesi de bir tür daralmaya örnektir fakat ünlü daralaması değil, anlam daralmasıdır. "Yiyecek" kelimesi aslında "yemek" fiilinin gelecekteki hali olarak kullanılmaktadır. Burada "yemek" fiilinden türetilen "yiyecek" kelimesi, zamanla genel anlamından sıyrılarak sadece gelecekte tüketilecek olan yiyecekleri ifade etmek için kullanılan bir kelime haline gelmiştir. Bu durum, anlam daralması olarak adlandırılabilecek bir dil olayıdır.
 
Geri
Üst