AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Unlu daralmasi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ünlü daralması nasıl anlaşılır?​

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.

E nasıl bir ünlü?​

E nasıl bir ünlü?
1.Düz ünlüler: a, e, ı, i. 2.Yuvarlak ünlüler: o, ö, u, ü

Diyeceğim nasıl yazılır?​

Diyeceğim nasıl yazılır?
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.

Ünlü düşmesi Niçin?​

Bunun haricinde birleşik isim oluşturan bazı isimlerde de ünlü düşmesi görülür: kahve-altı = kahvaltı (aradaki e harfi düşmüştür) ne-için = niçin (aradaki e harfi düşmüştür)

E harfi ince ünlü mü?​

E harfi ince ünlü mü?
İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u’dur. ”E” harfi dışında, üzerinde nokta olan tüm sesli harfler, incedir. Tek heceli ve üç harfli olan ”ütü” kelimesinde iki ünlü harf ve bir ünsüz harf kullanılmıştır.

E ünlü harf mi?​

E ünlü harf mi?
Sesli olan harflerin bir diğer adı ünlü harflerdir. Sesli harfler ağızdan çıkarken herhangi bir ses engeline takılmadan çıkarlar. Tek başlarına okunabilen ve tek başlarına hece oluşturabilen seslerdir. Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir.

Yiyin mi yeyin mi?​

doğru yazım “yiyin”dir.

Deyin mi değin mi?​

Deyin mi değin mi?
demek fiilinin 2. çoğul şahıs emir kipi çekimi. “diyin” ve “deyin” ikisi de kullanılır, ama “deyin” daha çok kullanılan varyant burada. “ünlü daralması” denilen şey, kuraldan ziyade olanı açıklamakta kullanılan bir hipotezdir.

Bakıyorum daralma var mı?​

Bakıyorum daralma var mı?
Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor…

Ünlü daralması neden olur?​

Son sesi (a) ya da (e) ile biten fiil kök kelimeler için, şimdiki zaman (yor) eki getirildiğinde yaşanan daralmaya ünlü daralması denmektedir. Buradaki temel sebebi ise (y) harfinin daraltıcı etkisidir. O yüzden fiil kök kelimeye şimdiki zaman eki geldiğinde daralma yaşanır.

Ünlü değişmeleri nedir?​

Ünlü değişmeleri nedir?
Türkçede çekim eki ya da yapım eki aldığında bazı kelimelerin kökünde değişime olur. Eğer ünsüz harf değişiyorsa buna ünsüz yumuşaması / sertleşmesi adı verilir. Sözcüklerin kökündeki ünlü harfin değişmesine ise kısaca ünlü değişimi adı denir.
 
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biri olup özellikle şimdiki zaman eki olan -iyor'un fiilin son hecesindeki ünlüyü değiştirmesiyle gerçekleşir. Örneğin; "sakla + yor > saklıyor" veya "dile + yor > diliyor" gibi durumlarda ünlü daralması meydana gelir.

E ünlüsü, Türk alfabesinde yer alan düz ve ince bir ünlü harfidir. Türk alfabesindeki düz ünlüler a, e, ı, i iken, ince ünlüler e, i, ö, ü harfleridir. Dolayısıyla E harfi, ince bir ünlü harfidir ve ağızdan çıkarılırken dil ve dudaklar fazla kıpırdamaz.

Ünlü düşmesi genellikle bazı birleşik kelimelerde görülür. Örneğin; "kahve-altı = kahvaltı" veya "ne-için = niçin" gibi durumlarda aradaki e harfi düşerek ünlü düşmesi meydana gelir.

E harfi ince bir ünlü harfidir ve diğer ince ünlüler olan i, ö, ü harfleriyle aynı kategoridedir. Kalın ünlü harfler ise ı, a, o, u harfleridir. Örneğin; "ütü" kelimesinde geçen i ve ü harfleri ince ünlü iken, ü harfinin yanındaki ünsüz harf kalın bir harftir.

Ünlü değişmeleri Türkçede çekim eki veya yapım eki alındığında bazı kelimelerin kökünde meydana gelen değişikliklerdir. Ünsüz değişimleri genellikle ünsüz yumuşaması / sertleşmesi olarak adlandırılırken, sözcüklerin kökündeki ünlü harflerin değişmesi ise ünlü değişimi olarak adlandırılır. Bu değişimler Türkçenin yapısına ve kelime kökenlerine göre farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst