Unlem isaretinden sonra nasil baslanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ünlem işaretinden sonra nasıl başlanır?​

Ünlem işaretinden sonra cümle büyük harfle başlamaktadır. Kendisinden sonra büyük harfle başlanan noktalama işaretlerinden biri olduğunu söylemek mümkündür.

Sevgili anneciğim sonuna hangi noktalama işareti konur?​

2. Mektuplarda ve seslenişlerde hitap sözcüklerinden sonra virgül konur. Örnekler: * Sevgili anneciğim, * Değerli konuklarımız, * Samsun Valiliğine, 3. Sıralı cümlelerin arasına virgül konur.
Bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılır mı?
2. İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
Ünlem işaretinden sonra nokta konur mu?
tdk’ya göre doğru olan bir kullanımdır bazı yerlerde. ama ünlemden sonra iki nokta koymak suretiyle.

Örnek verileceği zaman hangi noktalama işareti kullanılır?​

İki nokta, kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işaretidir ve ‘:’ olarak kullanılır. Noktalı virgüle gelirsek… Noktalı virgül, bağımsız fakat mantık açısından birbirini bütünleyen cümleleri bağlayan noktalama işaretinin adıdır ve ‘;’ olarak kullanılır.

Virgül ne amaçla kullanılır?​

Virgül ( , ) İşareti ve Kullanıldığı Yerler
Bağlaçtan önce konur mu?
TDK’nın belirlediği bu yazım kuralı yıllardır uygulanıyor ve bunun sonucu olarak da “ve” “veya” gibi bağlaçlardan önce ya da sonra virgül konulması yazım hatası olarak kabul ediliyor. Kural, özetle “bağlaçtan önce veya sonra virgül konulmaz” şeklinde.
Hangi Bağlaçlardan sonra virgül gelir?
TDK’ya göre de ve, gibi, veya, yahut gibi sözcükler bağlaç olarak kullanıldıklarında önce ve sonra virgül kullanılmıyor. Yine TDK kılavuzuna göre metin içinde tekrarlı bağlaçlardan (Hem gider hem ağlar.) önce ve sonra, cümle içinde pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan de/da (O da aynı yolun yolcusu!)
 
Geri
Üst