AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universiteye yerlestirme nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üniversiteye yerleştirme nasıl olur?​

Merkezi Yerleştirme yönteminde adaylar, yükseköğretim programlarına, sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince, bilgisayarla yerleştirilir …

Tercih hatası nasıl olur?​

Tercih hatası nasıl olur?
* Sınav sonuç belgesini doğru yorumlamamak. Sonuç belgesinde yer alan puan türlerini, yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını birbirine karıştırmak. * ÖSYM’nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu incelememek. * Programların istediği özel koşulları dikkate almadan tercih yapmak.

Üniversiteler puanla mı alıyor sıralamayla mı?​

Üniversiteler puanla mı alıyor sıralamayla mı?
1. Puan mı yoksa başarı sıralaması mı? Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise kesinlikle puan kullanılmalı. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi hem kılavuz verileri hem de adayın sonuç belgesinin o yıla ait olmasıdır.

Üniversite tercihleri nasıl ve neye göre yapılır?​

Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT’de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları, AYT’de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.

3 Ek Yerleştirme Ne Zaman?​

3 Ek Yerleştirme Ne Zaman?
YKS 3. ek tercih dönemi olmayacak. ÖSYM tarafından yapılan son duyurulara göre YKS 2. ek tercihler de bu seneye özel olarak alındı. Seneye 140 barajı için yeniden ek tercih alınıp alınmayacağı henüz bilinmiyor. Bu sene yerleşemeyen adayların YKS 2022’ye katılmaları gerekiyor.

2 yıllık bölümler puana göre mi sıralamaya göre mi?​

2 yıllık bölümler puana göre mi sıralamaya göre mi?
Özellikle lisanstan (4,5,6 yıllık) tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan (2 yıllık) tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.

TYT puana göre mi sıralamaya göre mi?​

Petapat. Merkezi sınavların çoğunun amacı insanları sıralamak. Bu yüzden sıralama önemli. Puan sadece aynı yıl ile karşılaştırırsan iş yapar.
 
Merkezi Yerleştirme yöntemi, adayların yükseköğretim programlarına yerleştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Adayların sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, tercih ettikleri programlar ve bu programların kontenjan ve koşulları dikkate alınarak ÖSYM tarafından bilgisayar yardımıyla yapılan bir yerleştirme sürecidir.

Tercih hataları genellikle adayların sınav sonuç belgelerini doğru yorumlayamamalarından veya tercih yaparken ÖSYM'nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu incelemeden hareket etmelerinden kaynaklanabilir. Ayrıca, programların istediği özel koşulları dikkate almadan tercih yapmak da tercih hatalarına yol açabilir. Bu nedenle, tercih yaparken dikkatli olmak ve gerekli bilgileri doğru şekilde değerlendirmek önemlidir.

Üniversiteler öğrenci yerleştirmelerinde genelde puan ve başarı sıralamasını kullanırlar. Genel yerleştirmede başarı sıraları, ek yerleştirmede ise puanlar daha belirleyici olabilmektedir. Ek yerleştirmede puanın kullanılmasının sebebi, kılavuz verileri ile adayın o yılın sınav sonuçları arasında güncel ve doğru bir karşılaştırma yapılmasını sağlamaktır.

Üniversite tercihleri sınavlarda alınan baraj puanları ve barajı geçen adayları belirlemek üzerine şekillendirilir. Örneğin, TYT'de en az 150 puan alan adaylar 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirken, AYT'de en az 180 puan alanlar 4 yıllık lisans programlarını seçebilirler.

ÖSYM'nin yapmış olduğu son duyurulara göre bu yıl 3. ek yerleştirme dönemi olmayacak. 2. ek tercihlerin de alındığı bu sene, gelecek yıl için 140 barajı gibi yeni uygulamaların nasıl olacağı ise henüz belirsizdir. Bu yıl yerleşemeyen adaylar için yeniden tercih yapabilmek adına YKS 2022'ye katılmaları gerekmektedir.

2 yıllık bölümler için tercihte bulunurken, genellikle başarı sıralamasını baz almak önemlidir. Önlisans programlarında ise başarı sıralamasının yanı sıra puanlar da dikkate alınarak tercihler yapılabilir.

Son olarak, sınavlarda alınan puanlar genellikle adayları sıralamak üzere kullanılmaktadır. Bu nedenle puanlar, özellikle aynı yıl içerisindeki diğer adaylarla karşılaştırmak için önemlidir. Başarı sıralamaları da genellikle yerleştirme sürecinde belirleyici olabilmektedir.
 
Geri
Üst