AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universiteye kayit yaptirip Dondurunca puan duser mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Üniversiteye kayıt yaptırıp Dondurunca puan düşer mi?​

Bu aşamada öğrencilerin ve ailelerin en çok merak ettiği konulardan biri de “Tercih yapıp kayıt yaptırmayınca puan düşer mi?” sorusudur. Tercih yapıp kayıt yaptırmamak öğrenciye hiçbir şey kaybettirmez.

Tercih verince OBP düşer mi?​

Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

OBP puanı nasıl düşer?​

OBP puanı nasıl düşer?
ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

OBP puanı her sene eklenir mi?​

Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

Tercih yaptım geldi ama gitmedim puanım düşer mi?​

YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Tercihleriniz sonucu kontenjanı olmayan bir bölüm kazansanız dahi puanınız düşmez.

OBP ne zaman normale döner?​

OBP ne zaman normale döner?
9. Kırık OBP ne kadar geçerlidir? ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.
OBP puanı ne zaman kırılır?​
OBP kırılması kaç yıl geçerli?​

YKS de diploma notu kaç yıl geçerli?​

YKS de diploma notu kaç yıl geçerli?
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın bir süresi yoktur. Fakat herhangi bir üniversiteye kayıt olduktan sonra yarı yarıya kesilir.

Tercih yapip gitmezsem ne olur?​

YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Tercihleriniz sonucu kontenjanı olmayan bir bölüm kazansanız dahi puanınız düşmez. Meslek lisesi mezunuysanız ve sınavsız geçiş hakkınızı kullanarak ön lisans bölümlerine yerleşebilirsiniz.

Üniversiteyi kazanıp gitmezsek kaç puan düşer?​

Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2017 – 2018 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2018-2019 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.

OBP puanı kırılması sıralamayı nasıl etkiler?​

OBP puanı kırılması sıralamayı nasıl etkiler?
Kırık OBP, alınan OBP’nin yarıya düşürülmesi için kullanılan bir sözdür. ÖSYM YKS sonucuna göre bir programa yerleşip kayıt olmayan veya kayıt olsa bile yeniden sınava giren adayların OBP’sini yarıya düşürmektedir. Bu öğrencilerin yerleştirme puanına etki eden en yüksek OBP 30, en düşük OBP ise 15 olabilmektedir.

Merhaba! Üniversiteye kayıt yaptırıp dondurunca puan düşer mi, tercih yaptıktan sonra OBP düşer mi, OBP puanı her sene eklenir mi gibi konuların üzerinde durduğunuz için teşekkür ederim. Bu konular öğrencilerin ve ailelerin sıkça merak ettiği konulardan biridir ve net açıklamalar gerektirir.

Öncelikle belirtmek isterim ki tercih yapmak ve kayıt yaptırmamak öğrenciye herhangi bir şekilde dezavantaj sağlamaz. Eğer YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Kontenjanı olmayan bir bölümü kazansanız bile puanınız etkilenmez.

OBP puanı, YKS sınavına katılarak bir programa yerleşen adayların bir sonraki yıl OBP'sinin yarıya düşürülmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yani, 2020'de bir programa yerleşen öğrencinin OBP'si sadece 2021 için yarıya düşecek, ancak 2022'den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. Örneğin, 2017-2018 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2018-2019 döneminde tekrar sınava girerse diploma puanı %50 azalır.

OBP puanı kırılması ise YKS sonucuna göre bir programa yerleşip kayıt yaptırmayan veya kayıt yapsa bile tekrar sınava giren adayların OBP'sinin yarıya düşürülmesidir. Bu durumda yerleştirme puanına etki eden en yüksek OBP 30, en düşük OBP ise 15 olabilir.

Tercih yapmak ve kayıt yaptırmakla ilgili detayları anlatırken, eğer daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz, lütfen belirtin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!

Geri