AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universiteye kayit olmazsam ne olur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Üniversiteye kayıt olmazsam ne olur?​

Herhangi bir lisans programını tercih edenler ve yerleştirilenler bölüme kayıt yaptırsalar da yaptırmasalar da bir sonraki yıl sınava girdikleri takdirde puan düşüşünden etkilenirler. Aynı kural ön lisans programlarına yerleştirilen ya da kayıt yaptırılan öğrenciler için de geçerlidir.

Üniversite kazandım ama gitmedim kayıt silinir mi?​

Kaydını sildirmek isteyen öğrenciler, bir dilekçe ile öğrenim gördüğü akademik birime başvuruda bulunur. Öğrenci ilişik kesme belgesini, ilgili birimlere imzalattırır, bu belge ile öğrenci kimliğini akademik birime teslim eder ve lise diplomasını alır. Kaydını sildiren öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Yüz yüze kayıt zorunlu mu?
Elektronik kayıt zorunlu değildir fakat birebir (yüz yüze) başvuru zorunludur. Asıl kayıt işlemi yüz yüze başvuru ile sağlanmaktadır. Üniversite elektronik kayıtları 4 Eylül’de başlıyor ve 8 Eylül’e kadar devam ediyor. Asıl kayıtlar ise 6 Eylül-10 Eylül aralığında alınacak.
Üniversitede okurken tekrar sınava girmek puan düşer mi?
Düşmez. ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

E kayıt yaptırdıktan sonra üniversiteye gitmeye gerek var mı?​

Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracaktır. E-kayıt yaptıran öğrencinin üniversiteye giderek bizzat kayıt yaptırmasına ise gerek yoktur.

Kayıt icin okula gitmeye gerek var mı?​

Önemli not: e-Kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıtlarını başarılı bir şekilde tamamlamaları halinde, ayrıca okula gitmelerine gerek yok. Ancak, ek yerleştirme kayıtları için durum farklı. Ek yerleştirme hakkı kazanan öğrencilerin üniversitelere bizzat giderek kayıt yaptırması gerekiyor.
Hangi durumlarda üniversite puanı düşer?
Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı? Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Üniversite sınavında okul puanı kaç yıl geçerli?
Yani 2022 yılında TYT sınavına girecek olan kişiler bu puanı daha sonra 2 yıl boyunca kullanma hakkını elde edebilmektedir. AYT puanı da yine 1 yıl süre geçerli olacak şekilde kullanılabilmektedir.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN SON GÜN: KAYIT YAPTIRMAZSANIZ NE OLUR? Belirtilen süre içinde yerleştikleri yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmayan adaylar haklarını yitirecek. Gelecek yıl sınava girdiklerinde ise Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) yarıya düşecek.
Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür. Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım.
Bölüm fark etmeksizin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim sunan bir üniversiteye yerleştiyseniz ve bir sonraki sene yeniden sınava girmek isterseniz puan kesintisi yaşarsınız. Tüm bunlara rağmen istediğiniz bölüm için tercih yaparsanız ancak gelmezse hiçbir puan kesintiniz olmaz.
Yani 2022 yılında TYT sınavına girecek olan kişiler bu puanı daha sonra 2 yıl boyunca kullanma hakkını elde edebilmektedir.
Tercih yapip gitmezsem ne olur?
YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Tercihleriniz sonucu kontenjanı olmayan bir bölüm kazansanız dahi puanınız düşmez. Meslek lisesi mezunuysanız ve sınavsız geçiş hakkınızı kullanarak ön lisans bölümlerine yerleşebilirsiniz.
Kayıt yaptırmazsam ne olur?
İlk tercihlerde tercih yapıp da bir üniversite bölümününe yerleşen adaylar, kayıt yaptırmaması durumunda YKS ek yerleştirme başvurusunda bulunamaz. 2021 YKS’ye girip tercih yapmaya hak kazanmasına rağmen hiç tercih yapmayan adaylar ek tercih yapamaz.

OBP ne zaman normale döner?​

9. Kırık OBP ne kadar geçerlidir? ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

OBP puanı neden kırılır?​

Eğer siz kontenjanlı bir bölüm kazandıysanız bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir. Fakat kontenjansız bir bölüm kazanmışsanız puanınız kırılmayacaktır. Obp kırılması şudur : 340 obp niz varsa ve kırılıyorsa bir sonraki sene 170 obp niz olacaktır. Ama ertesi sene puanınız yenıden düzelecektir.
2 üniversite OBP kırılır mı?
Üniversite Tercihlerinde OBP Puan Etkisi Ortaöğretim Başarı Puanı kapsamında sadece öğrencinin bireysel başarısı dikkate alınır. Bunun dışında bölgesel farklılıklar ya da öğrencinin lise türüne göre OBP kaybı yaşanmaz.
Okul puanı ne kadar kırılır?
Eğer siz kontenjanlı bir bölüm kazandıysanız bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir. Fakat kontenjansız bir bölüm kazanmışsanız puanınız kırılmayacaktır. Obp kırılması şudur : 340 obp niz varsa ve kırılıyorsa bir sonraki sene 170 obp niz olacaktır.

Okul puanı kaç yıl geçerli 2021?​

Ortaöğretim Başarı Puanı’nın bir süresi yoktur. Fakat herhangi bir üniversiteye kayıt olduktan sonra yarı yarıya kesilir.

Geri