AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universiteden atilinca tekrar sinava girilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üniversiteden atılınca tekrar sınava girilir mi?​

Anayasa Mahkemesi, üniversiteden atılanların tekrar sınavına girerek, kayıt yaptırabileceklerini açıkladı Anayasa Mahkemesi, disiplin cezasıyla atılanların, bir daha üniversiteye alınmayacaklarını düzenleyen yasayı iptal gerekçesini, “Eğitim öğretim hakkının kullanımı tamamen engellenemez” diye açıkladı.

Üniversite azami öğrenim süresi nedir?​

Bilindiği üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinin (c) bendi gereği öğrencilerimiz “bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön …

Hangi durumlarda Üniversite ile ilişik kesilir?​

Hangi durumlarda Üniversite ile ilişik kesilir?
ÖNEMLİTakip ettiği öğretim programında yer alan derslerden hiç almadığı veya yarıyıl/ yılsonu sınavlarına girme hakkı elde edemediği toplam ders sayısı altı veya daha fazla olan öğrencilerin Üniversite’yle ilişikleri kesilir.

7 yılda üniversite bitmezse ne olur?​

7 yılda üniversite bitmezse ne olur?
2 yıllık önlisans için 4 yıl, 4 yıllık lisans için de 7 yıl azami bitirme süresi verilecek. Bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere 2 ek sınav hakkı tanınacak.

Üniversite azami süresi dolunca ne olur?​

1) Azami öğrenim süreleri sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları ve devam koşulunu yerine getirdiği bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlardan herhangi birinden geçer not aldığında öğrenci dersten başarılı sayılır.

YÖK azami öğrenim süresi nedir?​

Üniversite eğitiminde azami süre nedeniyle binlerce öğrencinin eğitim hayatları tehlikeye girdi. YÖK tarafından 2014 yılında yürürlüğe giren karara göre, azami eğitim süreleri 2 yıllık bölümler için 4 yıl, 4 yıllık bölümler için 7 yıl, 5 yıllık bölümler için 8 yıl, 6 yıllık bölümler için ise 9 yıl olarak belirlendi.
 
Üniversiteden atılınca tekrar sınava girilip girilemeyeceği konusunda, Anayasa Mahkemesi'nin kararına değinildiği yazıda belirtildiği gibi, atılan öğrencilerin tekrar sınavlarına girerek kayıt yaptırabileceklerini bildirmiştir. Anayasa Mahkemesi, atılan öğrencilerin eğitim öğretim hakkının tamamen engellenemeyeceğini vurgulamış ve bir daha üniversiteye alınmamalarını düzenleyen yasayı iptal etmiştir.

Üniversite azami öğrenim süresi konusunda ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 44. maddesi çerçevesinde öğrencilere, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç olmak kaydıyla her dönem için kayıt yaptırma hakkı tanınmaktadır. Bu süreler, öğrencilerin belirli bir öğrenim süresine sahip olmalarını sağlamaktadır.

Üniversite ile ilişiğin kesilmesi durumunda, öğrencilerin takip ettikleri öğretim programında yer alan derslerden toplamda altı veya daha fazla dersi almamaları veya yarıyıl/yılsonu sınavlarına girme hakkını elde edememeleri durumunda Üniversite ile ilişikleri kesilmektedir.

Eğer öğrenci belirlenen azami öğrenim süresi içerisinde mezun olamazsa, 2 yıllık önlisans için 4 yıl, 4 yıllık lisans için ise 7 yıl azami bitirme süresi verilmektedir. Bu sürelerin sonunda, öğrencilere başarısız oldukları dersler için biri bütünleme olmak üzere 2 ek sınav hakkı tanınmaktadır.

Öğrencilerin azami öğrenim süresi dolması durumunda, kayıtlı oldukları öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları ve devam koşulunu yerine getirdikleri dersler için iki ek sınav hakkı verilmektedir.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen azami öğrenim süreleri, 2 yıllık bölümler için 4 yıl, 4 yıllık bölümler için 7 yıl, 5 yıllık bölümler için 8 yıl ve 6 yıllık bölümler için 9 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler öğrencilerin eğitim hayatlarını planlarken dikkate almaları gereken önemli bir kriterdir.
 
Geri
Üst