Universitede tez yazmak nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üniversitede tez yazmak nedir?​

Kısaca tez; tartışmaya, iddiaya dayanarak bir öneri, fikir ileri sürmektir. Yüksek lisans eğitiminde “tez”in amacı; öğrencinin araştırma yapma yeteneğini kazanması ve yaptığı araştırma ile bilime katkı sağlamasıdır. Tezin konu başlığı uzun olmamalıdır.

Teorik tez nasıl yazılır?​

TEZ NASIL YAZILIR?
- Tez danışmanınız olacak olan hocayı doğru seçin.
- İlginiz olan konuya yönelin.
- Seçtiğiniz konuyu sınırlandırın.
- Hipotezinizi kurun.
- Araştırma planı geliştirin.
- Araştırma metodunu kesinleştirin.
- Okuma ve not alma çalışması.
- Kaynak kontrolü.
Tez kaç yılda biter?
Tezli yüksek lisans eğitim süresi 4 yarıyıldır, yani 2 yıl sürer. Bu sürenin 2 yarıyılı ders dönemidir, tez yazma süresi de 2 yarıyıldır.

Tez yazımı ne kadar?​

Lisans tezleri 1000-2000 TL arası, Yüksek Lisans tezleri 2500-7000 TL arası, Doktora tezleri ise 15000-30000 TL civarındadır. Yüksek lisans tezleri ve doktora tezleri hazırlama, önlisans ve lisans tezlerine göre çok daha zordur. Bu sebeple, tez hazırlama fiyatları öğrenim durumuna göre ücretlendirilmektedir.

Lisans Tezi ortalama kaç sayfa olmalı?​

YÖK Tez Merkezi tarafından yayınlanan tezlere baktığınızda ülkemizde yazılmış yüksek lisans tezlerinin ortalama 100 sayfa olduğunu görebilirsiniz. Ancak yine aynı kaynakta başarılı bulunmuş ve kabul edilmiş 65 sayfalık tezler olduğu gibi, 200 sayfadan daha uzun tezler olduğunu da görebilirsiniz.
Bitirme tezi kaç sayfa olmalı?
Öğrenciler, bitirme ödevi olarak, en fazla 60 sayfalık bir metin yazacaklardır. Ödevi yazarken, en az 20 ila 30 kaynaktan faydalanmalıdır. Metindeki cümleler kendileri tarafından yazılmalı, kullandıkları kaynaktan doğrudan alınarak, ödevin içerisine yerleştirilmemelidir.

Tez yazma, araştırma sürecinin son aşamasıdır. Tez metni yazımındaki temel amaç, araştırma problemi ile ilgili bunun üzerine yapılmış çalışmaları, bulguları, yorumları ve genellemeleri okuyucuya ulaştırmaktır. Tez metni açık ve anlaşılır olmalıdır.
üniversitelerin son sınıfında hazırlanan bilimsel çalışma… genellikle sadece bir kez bütün öğrenciler karşısında sunulur ve okul kütüphanesinin tozlu raflarında yerini alır… son projedir ve alınan tüm projelerden daha kapsamlıdır. genellikle 6 kredi değerindedir.
5 ayda tez yazılır mı?
Eğer yeteri kadar kaynak yoksa sayfa sayısına bakmaksızın daha geç sürede yazılır. Bunun yanında lisans tezlerinde kaynak sıkıntısı olmayan konu yazılmaya çalışılırsa daha erken sürede yazılır. Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.

4 sınıf bitirme tezi nedir?​

Üniversitelerin son sınıfında öğrencilerden istenilen, birçok bölümde Kredi Değerine sahip olan bir ödevdir. Bu ödevin amacı, üniversiteyi Lisans Bitirme aşamasına gelen öğrenciden Akademik İçeriğe Sahip bir proje almaktır.

Üniversiteden mezun olmak için tez yazmak zorunlu mu?​

Lisans bitirme tezi ve Lisansüstü eğitim sürecinde tez yazmak zorunludur. Lisans döneminde bazı üniversite ve bölümlerde mezun olabilmeniz için belirlediğiniz bir konu ve sorun dahilinde bilimselliğe sadık kalarak tez yazmanız beklenmektedir.
Tez kaç kredi?
S: Tez Aşamasına geçmek için kaç AKTS kredilik ders almalıyım? C: Tez Aşaması için 66 AKTS kredilik dersten başarılı olmanız gerekiyor. Not: Tez Çalışması (48 AKTS dir.) Savunma Sınavından başarılı bulunan öğrencilere Enstitümüz tarafından mezuniyet aşamasında aktarılmaktadır.

Tez çalışması kaç kredi?​

Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.

Tez en az kaç ayda yazılır?​

Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
Lisans eğitiminde tez yazılır mı?
Lisans öğrencileri mezun olma aşamasında akademik çalışma hazırlamaları gerekir. Genelde çok zor olmayan 50-60 sayfa aralığında literatür taraması şeklinde hazırlanması gereken çalışmaya bitirme tezi denir. Buna aynı zamanda bitirme ödevi ya da bitirme projesi adı da verilir.
4 yıllık eğitim alan öğrencilerin aldıkları eğitim ile uyumlu konu belirleyip yaptıkları bilimsel araştırmaya denir. Lisans tezlerinde öğrencilerden literatüre yeni konu kazandırmaları beklenmez. Yapılmış çalışmaları ele alan derleme hazırlamaları beklenir.

Geri