Universitede okurken tekrar sinava girmek puan duser mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üniversitede okurken tekrar sınava girmek puan düşer mi?​

Düşmez. ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

Tercih yapıp tekrar sınava girmek kaç puan düşer?​

Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda P oranında azalır. 2017 – 2018 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2018-2019 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı P azalır.
Üniversite barajının kalkması ne demek?
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.

Kayıt yaptırınca puan düşer mi?​

Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür. Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım.

Üniversite sınavında okul puanı kaç yıl geçerli?​

Yani 2022 yılında TYT sınavına girecek olan kişiler bu puanı daha sonra 2 yıl boyunca kullanma hakkını elde edebilmektedir. AYT puanı da yine 1 yıl süre geçerli olacak şekilde kullanılabilmektedir.
Okul puanı ne zaman kırılır?
Eğer siz kontenjanlı bir bölüm kazandıysanız bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir. Fakat kontenjansız bir bölüm kazanmışsanız puanınız kırılmayacaktır. Obp kırılması şudur : 340 obp niz varsa ve kırılıyorsa bir sonraki sene 170 obp niz olacaktır. Ama ertesi sene puanınız yenıden düzelecektir.
Bölüm fark etmeksizin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim sunan bir üniversiteye yerleştiyseniz ve bir sonraki sene yeniden sınava girmek isterseniz puan kesintisi yaşarsınız. Tüm bunlara rağmen istediğiniz bölüm için tercih yaparsanız ancak gelmezse hiçbir puan kesintiniz olmaz.
Kırık OBP, alınan OBP’nin yarıya düşürülmesi için kullanılan bir sözdür. ÖSYM YKS sonucuna göre bir programa yerleşip kayıt olmayan veya kayıt olsa bile yeniden sınava giren adayların OBP’sini yarıya düşürmektedir. Bu öğrencilerin yerleştirme puanına etki eden en yüksek OBP 30, en düşük OBP ise 15 olabilmektedir.
Barajın kalkması sıralamayı etkiler mi?
YÖK Başkanı Erol Özvar: YKS’de barajın kalkmasının sıralamaya etkisi yok.

Açıköğretime girince okul puanı düşer mi?​

Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız bölümleri hariç bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın, ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalır.

Yerleştirme Puanı hangi durumlarda kesilir?​

YKS sınavına girerek tercih yaparsanız ve istediğiniz bölümü kazanamazsanız puanınız düşmez. Tercihleriniz sonucu kontenjanı olmayan bir bölüm kazansanız dahi puanınız düşmez. Meslek lisesi mezunuysanız ve sınavsız geçiş hakkınızı kullanarak ön lisans bölümlerine yerleşebilirsiniz.
Okul puanı kaç yıl geçerli 2022?
2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

2 yıllık bölümde OBP kırılır mı?​

Geri