AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Universite rektoru ne is yapar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Üniversite rektörü ne iş yapar?​

Rektör, üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, öğrencilere gerekli sosyal hizmetlerin sağlanmasında, gerektiği zaman güvenlik önlemlerinin alınmasında, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin devlet kalkınma planı ilke ve …

Rektör mü dekan mı?​

Türkiye’de dekan Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.
Dekan atamasını kim yapar?
Diğer taraftan 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 16. maddesi de, “Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır.
Üniversite senatosu ne zaman toplanır?
Senato, rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

Üniversite rektörü ne kadar maaş alıyor?​

Ülkemizde görev yürüten en düşük kademedeki rektör maaşı güncel olarak 14.617 TL’dir. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir. Rektör maaşları bütün üniversitelerde aynıdır.

Üniversite rektörü kim atar?​

Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.
Rektör kime bağlıdır?
Türk yükseköğretim sistemini düzenleyen Yükseköğretim Kanununa göre devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde rektör, cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır.
Rektör ne kadar maaş alıyor?
Temmuz 2021’de 1/4 kademe derecesi olan bir rektör 14 bin 617 TL maaş alıyordu. Yüzde 27,47’lik zamla birlikte rektörler 4 bin 458 lira zam alacak. Böylece zamlı rektör maaşları 19 bin 075 liraya yükselecek. Rektörler, döner sermaye adı altında maaşlarından daha yüksek miktarda ek gelir alıyorlar.
MADDE 8. a) Atanması: (Değişik:RG-4/1/1994-21808) Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır.
Üniversitelerin güçlü organları olan fakültelerin bilimsel yönetimi ve sürdürülebilirliği sürekli tartışma konusu olmaktadır. 2547 sayılı YÖK yasasının Madde 16’da dekan belirleme şekli “(Değişik: 14/4/1982 – 2653/2 md.) Atanması: Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden …
Senato toplantılarına ne ad verilir?
Ayrıca Senatörler maaş da almıyorlardı. Senato toplantıları özel bir yerde gerçekleşirdi. Bu özel yerin ismine pomerium adı verilmiştir.
Cumhuriyet Senatosu üyeleri nasıl seçilir?
Senato üye yapısı 1961 Anayasası’nda göre Cumhuriyet Senatosu üç çeşit üyeden oluşuyordu. 150 adet olan birinci grup üyeler halk tarafından seçiliyordu. 15 adet olan ikinci grup üyeler ise Cumhurbaşkanınca seçiliyordu. Bunlar Kontenjan senatörü olarak bilinmektedir.

Rektör kaç TL?​

rektörler, profesör maaşlarının üzerine ekstra olarak (resmi olarak) 750 tl falan kazanıyorlar. profesör maaşı aylık 7350 tl gözükürken, rektör maaşı aylık 8100 tl, yani yıllık 97200 tl gözüküyor. gerçek rakamlardaki olası değişiklikler, rektörün çeşitli yeteneklerine bağlıdır sanırım.

Bir profesör maaşı ne kadar?​

TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında yeni yılda Profesör maaşlarına yüzde 30,5 oranından zam uygulanacak. Yeni zamla birlikte Profesör maaşı 13.936 TL’den 18.186 TL’ye yükselecek.
Dekanı kim atar 2022?
Kişinin düzeyi profesör olduktan sonra rektör tarafından önerilmek sureti ile, ilgili üniversiteye dekan olarak atanabilir. Zira dekan olabilmek için seçim gerçekleştirilir ve YÖK tarafından atanma işlemi sağlanır.

Geri