Universite okuyan universite sinavina girebilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Üniversite okuyan üniversite sınavına girebilir mi?​

YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girebilecek olan kişiler aşağıda listelenmiştir. Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.
Üniversite okurken YKS ye girince puan kırılır mi?
Düşmez. ÖSYM bir önceki yıl herhangi bir programa yerleşen adayların OBP’sini 1 yıl boyunca yarıya düşürmektedir. 2020’de bir programa yerleşen öğrenci OBP’si sadece 2021 için yarıya düşecek; 2022’den itibaren tam OBP ile sınava girecektir.

Üniversiteye gidip tekrar sınava girmek kaç puan düşer?​

Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda P oranında azalır. 2017 – 2018 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2018-2019 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı P azalır.
Üniversiteye yerleşip kayıt yaptırmayanların puanı düşer mi?
Evet. 2020-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür. Geçen yıl 2020-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım.

OBP neye göre kırılır?​

Eğer siz kontenjanlı bir bölüm kazandıysanız bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir. Fakat kontenjansız bir bölüm kazanmışsanız puanınız kırılmayacaktır. Obp kırılması şudur : 340 obp niz varsa ve kırılıyorsa bir sonraki sene 170 obp niz olacaktır. Ama ertesi sene puanınız yenıden düzelecektir.
Okul puanı ne zaman kırılır?

YKS tercihte ilk sıraya yazmak önemli mi?​

Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.

Geri