- Konu Yazar
Üniversite okumak masraflı mı?
Asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğu da düşünülünce asgari ücret ile geçinmeye çalışan bir velinin, öğrenci masraflarının altından kalkmasının zor olduğu net bir şekilde görülüyor. Bir öğrencinin bir yıllık ortalama eğitim masrafı temel masraflar baz alındığında 30 bin TL ile 60 bin TL arasında değişebiliyor.Türkiye’de üniversite paralı mı?
İkinci öğretim ya da uzaktan eğitimle eğitim alacak olan öğrenciler bu program için her dönem belirli bir harç ve öğrenci katkı payı ödemeleri ödeyecektir. Bu ücretler senelik olarak 770 TL’den başlar ve 4.500’e kadar ulaşan ortalama ücretlerden oluşur.Bir üniversite kaç paraya kurulur?
Bu bölgede kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri toplamının en az yetmiş beş milyon; meslek yüksekokulu için en az yirmi beş milyon Türk Lirası olması, (2) Birinci fıkrada geçen asgari mal varlığının en az yüzde yirmi, en fazla ise yüzde ellisinin nakdi mal varlığı olması gerekir.
Üniversite neden bu kadar önemli?
Üniversite, toplum içerisinde insanların bilgilerini artıran ve bu insanları daha nitelikli hale getiren vazgeçilmez bir unsur olduğu kadar, iktisadi kalkınmanın bir sonucu olarak da artan mal ve hizmet üretimine olan talebi arttırarak bireylerin yaşam düzeyini yükselten bir kurumdur.Öğrenciler en çok neye para harcar?
Ağırlıklı olarak kıyafet, ayakkabı ve çantaya para harcıyorlar. Kendisi için bir şey satın alan gençlerin yüzde 80’i en son hazır giyim, çanta ya da ayakkabı satın almış olduğunu belirtiyor.Öğrenci evi masrafları nelerdir?
Aylık masrafı hesap edersek bir öğrencinin kira ve faturalarla birlikte ev masrafı 525 TL, yiyecek masrafı 600 TL, ulaşım masrafı 80 TL, sosyal aktiviteler için harcayacağı ücret 50 TL, toplam 1255 TL. Diğer yandan ikinci öğretimde okuyan öğrencilerin üniversite harçları da ortalama 500 TL.
Üniversite kaydı paralı mı?
Öğrencilerden, yeni kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı ve öğrenim ücreti dışında, açık öğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti hariç, her ne ad altında olursa olsun ücret alınmayacak.Üniversiteler ücretsiz mi?
Üniversite adayları tarafından araştırılan bir konu olan devlet üniversiteleri paralı mı sorusuna vereceğimiz cevap değişiklik göstermektedir. burada devlet üniversitesine kayıt olacak olan adaylar, birinci öğretime kayıt yaptıracakları takdirde harç veya öğrenci katkı payı ödemeyecektir.Üniversiteler neye göre kurulur?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir. Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.
Bir okul açmak ne kadara mal olur?
Temel lise açmak için en az 200 bin lira gerekirken, özel okul açmak isteyen birinin ortalama 6 milyon lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Oysa özel lise eğitim ücreti ortalama 16 bin lirayı bulurken, temel liselerin ücreti 6-7 bin liradan başlıyor.Hangi tıp fakültesinden mezun olduğumuz önemli mi?
Tıpta Uzmanlık Sınavına girdiğinizde, mezun olduğunuz üniversitenin hiçbir önemi yoktur. Sınava giriyorsunuz ve yaptığınız nete göre bir puan ve sıralama elde ediyorsunuz. Üniversiteniz size hiçbir şekilde ek puan sağlamıyor veya öncelik oluşturmuyor.Üniversitelerin temel amacı nedir?
☺Bir üniversitenin amacı; araştırma yapmak, üst düzeyde eğitim sağlamak, bilgi üretmek ve bu faaliyetlerin çıktılarını yaymak (kamu hizmeti) tır.
Rapora göre Türkiye’de bir üniversite öğrencisinin okul ücreti, konaklama, faturalar ve yaşam giderleri dahil olmak üzere eğitim süreci boyunca toplam harcaması ortalama 87 bin TL. Ebeveynler ise çocuklarının üniversite eğitimi boyunca toplamda ortalama 49 bin TL harcadıklarını ifade ediyor.
Türkiye’de üniversite okumak kaç TL?
Maliyet üniversite ve bölüme göre 50.000 TL – 100.000 TL arasında değişebilmekte, bazı özel üniversitelerimizde çok daha yükseklere çıkabilmektedir. Yurtdışında eğitim almanın maliyeti ülke, üniversite ve bölüme göre yıllık 20.000 – 160.000 TL arasındadır.Üniversite öğrencisi ne kadar para harcar?
Yaşadığı şehirden uzakta ve büyük şehirlerde okuyan bir öğrenci barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları baz alındığında ortalama olarak aylık olarak 2 bin 500 TL ile 5 bin TL arasında gidere sebep olurken öğrencilere devlet tarafından verilen burs ve kredi tutarı 650 TL.Devlet üniversiteleri ne kadar ücret alıyor?
Bu ücretler senelik olarak 770 TL’den başlar ve 4.500’e kadar ulaşan ortalama ücretlerden oluşur. Devlet üniversiteleri paralı mı sorusuna ikinci öğretim ya da uzaktan eğitim programlarına kayıt yaptıracak olan adaylar için devlet üniversiteleri paralı mı evet cevabı verilir.