Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Universite etimolojik kokeni nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üniversite etimolojik kökeni nedir?​

Orta çağ Latince’sinde universitas terimi bir konu etrafında birleşen herhangi topluluk ya da kurum için kullanılırken, üniversite kelimesinin modern anlamı günümüzdeki kurumların temelini oluşturan kurumların oluşmaya başlamasıyla onları tanımlamak için kullanılan universitas magistrorum et scholarium yani kabaca ” …

Evrenkent ne anlama gelir?​

Japonların üniversite yerine” Daigaku” dedikleri gibi biz de batı sözcüğü yerine”Evrenkent”i kullanıyoruz.Bu kavram karşılığıdır; Lâtince sözcük çevirisi değil.Tanımı; Evrensel bilimlerin verildiği ve üretildiği kentçik.

Üniversite nasıl yazılır büyük harfle mi?​

Üniversite nasıl yazılır büyük harfle mi?
20. Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır.

Üniversite kelimesi nasıl yazılır?​

“Üniversite mi?” yoksa “Ünüversite mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Ünüversite şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Üniversite şeklinde olmalıdır.

Evrenkent Türkçe midir?​

kent kelimesinin farsça olduğu bilinmeden yapılmış bir türkçeleştirme çabasının ürünüdür. edit: zaten üniversite deki site’nin veya city’nin kent şehir vs. ile alakası yok imiş. üniversite kelimesi universe ve city kelimelerinin bileşmesinden değil, latince universitas kelimesinden gelmektedir.

Evrenkent Türkçe kökenli mi?​

Evrenkent Türkçe kökenli mi?
evrenkent – Nişanyan Sözlük. Yeni Türkçe evren ve Yeni Türkçe kent sözcüklerinin bileşiğidir.
Üniversiteye gelen ek ayrılır mı?​
Türk Dil Kurumu (TDK), kesme işaretinin kullanımı ile ilgili bir değişikliğe gitti. Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı.
Üniversite ne zaman büyük yazılır?​
Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır.
 
Üniversite kelimesinin etimolojik kökeni, Latince olan "universitas" kelimesine dayanmaktadır. Orta çağ Latince'sinde "universitas" terimi, bir konu etrafında birleşen herhangi topluluk ya da kurum için kullanılırken, modern anlamıyla "üniversite", günümüzdeki kurumların temelini oluşturan kurumların oluşmaya başlamasıyla onları tanımlamak için kullanılan "universitas magistrorum et scholarium" yani öğretmenler ve öğrenciler topluluğu demektir.

"Evrenkent" ise Türkçe bir kavramdır ve Japonların üniversiteyi ifade etmek için kullandıkları "Daigaku" kelimesine benzer şekilde kullanılmaktadır. "Evrenkent" kelimesinin tanımı, evrensel bilimlerin verildiği ve üretildiği bir kentçiği veya kent anlamına gelmektedir.

Üniversite kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre büyük harfle yazılmalıdır. Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam gibi sözcükler asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar.

"Üniversite" kelimesi yanlış olarak bazen "ünüversite" şeklinde yazılabilmektedir. Doğru kullanımı ise "üniversite" şeklinde olmalıdır.

"Evrenkent" Türkçe bir kökenli kavram değildir. "Kent" kelimesinin Farsça olduğu bilinmeden yapılmış bir türkçeleştirme çabasının ürünüdür. "Üniversite" kelimesinin de "kent" kelimesiyle bir ilgisi olmadığı, aslında Latince "universitas" kelimesinden geldiği belirtilmektedir.

Türk Dil Kurumu'nun yeni yönergelerine göre artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmamaktadır. Bu kapsamda "üniversiteye" gibi eklerin kesme işaretiyle ayrılması gerekmeyebilir.

Son olarak, "üniversite" kelimesi kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık gibi sözlerle birlikte kullanıldığında büyük harfle başlar. Bu dil kuralına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi kurumlar büyük harfle yazılmalıdır.
 
Geri
Üst