AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universite de kadro nasil acilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Üniversite de kadro nasıl açılır?​

Devlet üniversitelerinde, bölümler akademisyen ihtiyaçlarını rektörlüğe bildirirler. Üniversite Yönetim Kurulu’na gelen personel talepleri incelenerek karara bağlanır. Açılmasına karar verilen kadrolar YÖK’ün onayına sunulur. YÖK’ün onayından sonra gazetelere ilana çıkılarak alım süreci başlatılır.

Öğretim üyesi olmak için ALES şart mı?​

Bu kapsamda, tüm öğretim elemanı alımlarında ALES’ten en az 70 puan şart iken, Yükseköğretim Kurulu tarafından aşağıda belirlenen programlara açıktan veya naklen atanacak öğretim görevlileri doğrudan merkezi sınav olan ALES’ten muaf olmaktadırlar.
Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Üniversiteler neye göre kadro açar?
Devlet üniversitelerinde, bölümler akademisyen ihtiyaçlarını rektörlüğe bildirirler. Üniversite Yönetim Kurulu’na gelen personel talepleri incelenerek karara bağlanır. Açılmasına karar verilen kadrolar YÖK’ün onayına sunulur.
Üniversitede kadro nasıl alınır?
Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinden sonra Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) ve Akademik Personel girme şartı bulunur. ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.

Öğretim görevlisi öğretim üyesi olabilir mi?​

Öğretim Görevlisi olan kişiler Meslek Yüksekokullarında ya da bölümleriyle ilgili fakülte veya enstitülerde görev yapabilirler. Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyesi birbirinden farklı unvanlardır. Öğretim Üyeleri Doktora yapmış ve Akademik Unvan almış kişilerdir. Öğretim Görevlisi olmak için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Öğretim görevlileri nasıl atanır?​

Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans yapmak gerekir mi?
Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.

Geri