AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universite Bolumler arasi gecis nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üniversite Bölümler arası geçiş nasıl yapılır?​

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir.

Yatay geçiş yapmak için ne gerekli?​

Yatay geçiş yapmak için ne gerekli?
YATAY GEÇİŞ YAPMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi.
- Not Durum Belgesi/Transkript (Kapalı zarf içerisinde teslim edilmelidir.
- Ders İçerikleri.
- ÖSYS Sonuç Belgesi (Kayıtlı olduğu programdan farklı bir programa müracaat edeceklerden LYS/ YKS sonuç belgesi)
- Öğrenci Belgesi.
- Disiplin Belgesi.

Yatay geçiş tercihi nasıl yapılır?​

Yatay geçiş tercihi nasıl yapılır?
Yatay Geçiş Şartları
- Okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersinizin olmaması gerekir.
- Okuduğunuz bölümde not ortalamanız 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalı
- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile almış olduğunuz puan arasında maksimum -+15 puan olmalıdır.

Hangi durumlarda yatay geçiş yapılamaz?​

Cevap 1 – Ön lisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Yatay geçiş puanı kaç olmalı?​

Yatay geçiş puanı kaç olmalı?
Yatay Geçişte ortalamanızın 100 üzerinden değerlendirme yapılan üniversitelerde en az 60; 4.00’lük sistemde değerlendirme yapılan üniversitelerde ise en az 2.00 olmak zorundadır.

Birinci sınıfta yatay geçiş olur mu?​

Birinci sınıfta yatay geçiş olur mu?
ÜNİVERSİTE 1. SINIFTA YATAY GEÇİŞ OLUR MU? Üniversite eğitiminin birinci yılı içinde yatay geçiş yapılması mümkün değildir. Yatay geçiş başvuruları not ortalamasına göre de yapılabildiği için, birinci yılın sonunda ortaya çıkan ilk yıla ait not ortalaması belli olmadan yatay geçiş başvurusu almak mümkün olmamaktadır.

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş nasıl yapılır?​

Örneğin üniversiteye kayıt olduğunuz yıl 150 öğrenci alan bir bölüm en fazla 45 öğrenci alabilir. Bu bölüme 80 kişi başvurursa üniversiteye yerleştiğiniz yılki puanlarınız sıralanır ve en yüksek puanlı 45 aday MYP ile geçiş yapmaya hak kazanır.

Bölüm değişikliği nasıl yapılır?​

Bölüm değişikliği nasıl yapılır?
Üniversite sınavını kazanıp yerleştikten sonra, tekrar sınava girmeden okuduğunuz bölümü değiştirebilirsiniz. Bu geçiş işlemine programlar arası yatay geçiş işlemi denilmektedir. Ayrıca bu geçiş işlemini okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçmek için de kullanabilirsiniz.

Hangi bölümler arası yatay geçiş yapılabilir 2018?​

Hangi bölümler arası yatay geçiş yapılabilir 2018?
Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş …

Üniversite okurken açık öğretime geçilir mi?​

Teşekkürler. CEVAP: Örgün öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin, öğrenim gördükleri lisans/önlisans programlarından ayrılarak Açıköğretimdeki aynı adı taşıyan programdan devam edebilmeleri mümkün değildir.

2021 açıköğretim üniversite kayıtları nasıl yapılır?​

2021 açıköğretim üniversite kayıtları nasıl yapılır?
AÇIKÖĞRETİM DUYURULARI
- Çevrimiçi (Online) Başvuru ve Kayıt İşlemleri: 26 Ekim 2021 Salı günü saat 09:00’da başlayıp,
- 01 Kasım 2021 Pazartesi günü saat 17:00’de sona erecektir.
- Çevrimiçi (Online) Başvuru adresi : http://aoskayit.anadolu.edu.tr.

Uzaktan öğretimde okula gitmek gerekiyor mu?​

Uzaktan öğretimde okula gitmek gerekiyor mu?
Örgün eğitimde öğrencinin okula devam zorunluluğu vardır. Uzaktan eğitimde ise böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Açık öğretim okuyan örgün okuyabilir mi?​

Açıköğretime kayıtlı öğrencilerin örgün bir öğretim programında okumalarında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Açıköğretimde okurken bir örgün öğretim programına yerleştirilen bir aday kayıt yaptırmak istediği örgün öğretim programının eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olarak kayıt yaptırır.

Açık öğretime geçmek mantıklı mı?​

Açık öğretime geçmek mantıklı mı?
Evet, mantıklı. Okul+yol derken ortalama 7-9 saat arası bir zaman dilimi kaybediyorsunuz, açığa geçtiğinizde bu sizin kârınız oluyor ve bu da rakiplerinize kıyasla çok daha yüksek süreler çalışabilirsiniz demek. Okulunuzda yapılacak sınavlara çalışma zorunluluğunuz olmayacak, 2 dönemde toplam 4 sınav olunuyor.

2022 2023 aöf kayıtları ne zaman?​

2022 2023 aöf kayıtları ne zaman?
Öğrenciler 7 Şubat 2022 Pazartesi günü ile 18 Şubat 2022 Cuma günü saat 22:00’ye kadar işlemlerini yapabilecekler. Kayıt yenileme işlemi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu bağlantısından öğrenci şifresi veya e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
 
Yatay geçiş süreci oldukça detaylı ve belirli şartlara tabi bir süreçtir. Öncelikle, yatay geçiş yapabilmek için üniversitenin belirlediği not ortalama şartını sağlamak gerekmektedir. Türkiye'deki çoğu üniversitenin en düşük not ortalaması genelde 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişmektedir. Ayrıca, yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin en erken 1. öğretim yılını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Yatay geçiş yapabilmek için gerekli belgeler ise şunlardır:
- Yatay Geçiş Başvuru Dilekçesi
- Not Durum Belgesi/Transkript (Kapalı zarf içerisinde teslim edilmelidir)
- Ders İçerikleri
- ÖSYS Sonuç Belgesi (Kayıtlı olduğu programdan farklı bir programa müracaat edeceklerden LYS/YKS sonuç belgesi)
- Öğrenci Belgesi
- Disiplin Belgesi

Yatay geçiş tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır:
- Okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersinizin olmaması gerekir.
- Okuduğunuz bölümde not ortalamanız 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.
- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile almış olduğunuz puan arasında maksimum +/-15 puan fark olmalıdır.

Yatay geçiş için gereken ortalama puan, üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle ortalamanızın 100 üzerinden değerlendirme yapılan üniversitelerde en az 60, 4.00’lük sistemde değerlendirme yapılan üniversitelerde ise en az 2.00 olması gerekmektedir.

Son olarak, bir üniversite eğitiminin birinci yılı içinde yatay geçiş yapılması mümkün değildir. Yatay geçiş başvuruları genellikle not ortalamasına göre yapıldığı için, birinci yılın sonunda ortaya çıkan not ortalaması belli olduktan sonra yatay geçiş başvurusu yapılabilmektedir.

Yatay geçiş ve bölüm değişikliği süreçlerinde belirli kurallara ve şartlara dikkat etmek önemlidir. Bu süreçlerde daha fazla bilgi almak ve güncel şartları öğrenmek için ilgili üniversitelerin resmi web sitelerini ya da ilgili birimlerini ziyaret etmek faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst