AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Universite bir kurum mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Üniversite bir kurum mu?​

Bu bağlamda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda üniversite “Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim – öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumu” (Madde 3/d) olarak tanımlanmıştır …

Üniversite Kurum Türü nedir?​

Üniversite Kurum Türü nedir?
Üniversite, ya da diğer adıyla yükseköğretim kurumu, en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla (doğa bilimleri, sosyal bilimleri gibi) çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar.

Üniversite kamu kurum ve kuruluşu mudur?​

Üniversite kamu kurum ve kuruluşu mudur?
İkinci madde ise, insana düzelme yönünde önemli bir mesafenin alınabileceği hissini veriyor. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanununda, üniversiteler merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri gibi görülmüş ve II nolu cetvel kapsamında diğer kamu idareleri ile birlikte değerlendirilmiştir.

Üniversiteler bağımsız mı?​

Üniversiteler kamu kuruluşları olsalar da, resmi kuruluşlar değildirler. Bu nedenle üniversitelerin –bir sivil toplum kesimi olarak kendileri de dahil olmak üzere- her türlü temsili işlevden bağımsız olmaları, başka bir deyişle “gayrıresmi” bir işlev görmeleri gerekir.

Üniversiteler hangi kuruma bağlıdır?​

Üniversiteler hangi kuruma bağlıdır?
Kanunla Türkiye’deki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır.

Üniversite kavramı nereden gelir?​

Üniversite kavramı nereden gelir?
Fransızca université “üniversite” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Geç Latince universitas “1. lonca, tüzel kişilik, birlik, 2. 13. yy”da Paris, Oxford ve Cambridge”de öğrenci ve öğretim üyelerinin haklarını korumak üzere kurulan loncalara verilen ad” sözcüğünden alıntıdır.
Dünyanın ilk üniversitesi hangi şehirde?​
Dünyanın ilk üniversitesi Harran`da. Bu üniversitenin bütün kalıntılarını açığa çıkarma yolunda ciddi anlamda bir çalışma yapıyoruz.

YÖK bağımsız mı?​

YÖK bağımsız mı?
2015 yılında YÖK’ten ayrı, mali ve idari açıdan bağımsız olarak kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulunca, üniversitelerin dış değerlendirmesi yapılıyor. YÖK ayrıca bazı yetkilerini de üniversitelere ve kontenjan planlamaları için geniş katılımlı yeni kurullara devretti.

YÖK hangi bakanlığa bağlıdır?​

YÖK hangi bakanlığa bağlıdır?
Anayasa’ya göre; Kurulun teşkilatı, görev, yetki, sorumluluğu ve çalışma esasları kanunla düzenlenir….Yükseköğretim Kurulu.
YÖK
Adres | Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Çankaya, Ankara
Yıllık bütçe | ₺95.630.000 (2020)

Ülkemizdeki üniversiteler hangi üst birime bağlıdır?​

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir. Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.
 
Evet, üniversite bir kurumdur ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre "Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumu" olarak tanımlanmıştır.

Üniversiteler genellikle yüksek seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşmaktadır.

Üniversiteler kamu kuruluşları olmalarına rağmen resmi kuruluşlar değillerdir. Bu nedenle üniversitelerin her türlü temsili işlevden bağımsız olmaları beklenir, yani "gayrıresmi" bir işlev görmeleri gerekebilir.

Üniversiteler, Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış olup, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır.

"Üniversite" kelimesi Fransızca "université" kelimesinden gelmektedir. Geç Latince "universitas" kelimesinden türetilmiş olup, 13. yüzyılda Paris, Oxford ve Cambridge gibi öğrenci ve öğretim üyelerinin haklarını korumak üzere kurulan loncalara verilen addır.

Dünyanın ilk üniversitesi Harran'da kurulmuştur ve bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaktadır.

YÖK, 2015 yılında mali ve idari açıdan bağımsız olarak kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu aracılığıyla üniversitelerin dış değerlendirmesini yapmakta ve bazı yetkilerini üniversitelere devretmektedir.

YÖK, Anayasa'ya göre teşkilatı, görevleri, yetkileri ve çalışma esasları kanunla düzenlenen Yükseköğretim Kurulu'na bağlıdır.

Ülkemizdeki üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na bağlı olarak, vakıflar tarafından kazanç amacı olmaksızın, Devletin gözetim ve denetimine tabi olarak kurulabilirler. Bu kuruluş usul ve esaslarına göre ülke sathında dengeli bir şekilde yayılmasına özen gösterilir.
 
Geri
Üst