Universite arastirma gorevlisi nasil olunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Üniversite araştırma görevlisi nasil olunur?​

ALES sınavına girilmesi ve en az 70 puan alınması gerekir, Yabancı dil sınavından en az 50 puan almak gerekir, İlana başvuru yapıldığı tarihte 35 yaşını geçmemiş olmak gerekir. Yerine getirilmesi gereken tüm şartlar hemen hemen bütün farklı üniversitelerde hemen hemen aynı kriterleri taşır.

Araştırma görevlisi olmak kaç yıl sürer?​

Akademisyen Olmak İçin Kaç Yıl Eğitim Almak Gerekir? Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl ve doktora eğitimi de 4 yıl olmak üzere toplam 10 yıl sürmektedir.
Araştırma görevlisi kaç yıllığına atanır?
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.

Araştırma görevlisi ne kadar maaş alıyor?​

Kariyerinde Maaşlar

Araştırma görevlisi kimler olabilir?​

Elbette ki araştırma görevlisi olmak için ilk olarak üniversitenin lisans alanlarından mezun olmak gerekir. Bazı araştırma görevlisi iş ilanlarında kadro için şartlar eklenebilmektedir. Bu şartlar arasında yüksek lisans yapmak, yüksek lisans yapıyor olmak ve doktora yapmak gelebilmektedir.
Kimler araştırma görevlisi olamaz?
Araştırma görevlilerinin başvuruda bulunabilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olması şartı aranır. Bu yaşın 35’ten büyük olması durumunda başvuruda bulunanlar, hiçbir şekilde araştırma görevlisi olarak üniversitelerde çalışamaz.
2547 sayılı Kanun’un 33/a maddesi gereğince atanan araştırma görevlileri en çok 3 yıla kadar görev süreleri uzatılabilmektedir. Bu kadroyu kullanan araştırma görevlisinin öğrenci olma zorunluluğu bulunmadığından azami süre takibi söz konusu değildir.
Yükseköğretim Kanunu’na (Madde 22) göre öğretim üyeleri; öğretim, araştırma, yayın ve yönetim tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Öğretim üyelerinin maaş karşılığı olarak okutmakla yükümlü oldukları haftalık ders yükü 10 saat, öğretim görevlilerinin ise 12 saattir.
Araştırma görevlisi ne kadar maaş alır 2022?
Tüik tarafından belirlenen açıklamalar doğrultusunda, yeni yılda araştırma görevlilerinin maaşlarına yüzde 305 zam uygulanacağı haberi geldi. Bu zammın ardından araştırma görevlilerinin maaşı 8.231₺’den, 10.741₺’ye yükseldi. Yapılan zamla birlikte profesörlerin maaşı 13.936₺’den 18.186₺’ye yükseltildi.

Araştırma görevlisi akademisyen mi?​

Üniversitelerde ve araştırma kurumlarında görev yapan öğretim yardımcıları olan çevirmenler, uzmanlar, öğretim planlamacıları, araştırma görevlileri (üniversite asistanı), okutmanlar ve öğretim görevlileri ile öğretim üyeleri olan yardımcı doçentler, doçentler, araştırma profesörleri, profesörler ve ordinaryüs …

Araştırma görevlisi hangi bölümden olunur?​

Araştırma görevlisi olmak için diploma notu kaç olmalı?
Lisans mezuniyet notu 3,5 veya üzeri olmak.” belirlenmiştir.

Araştırma görevlisi ataması ne kadar sürer?​

Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.

Akademisyenler kaç gün çalışır?​

Yükseköğretim Kanunu’na (Madde 22) göre öğretim üyeleri; öğretim, araştırma, yayın ve yönetim tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Öğretim üyelerinin maaş karşılığı olarak okutmakla yükümlü oldukları haftalık ders yükü 10 saat, öğretim görevlilerinin ise 12 saattir. (Madde 36/d, e).
Araştırma görevlisi başka bir işte çalışabilir mi?
Bu konu zaman zaman kamuoyunda tartışılmakta. Şu andaki geçerli mevzuata göre üniversite öğretim üyelerinin part-time yani kısmi statüde çalışması mümkün değil. Tüm öğretim üyeleri tam gün çalışmak zorunda ve mesai saatleri içinde akademisyenlik işi dışında iş yapamaz.
 
Geri
Üst