Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Uniter devletlerde hangisi hakimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.343
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Üniter devletlerde hangisi hakimdir?​

Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Dünya devletlerinin büyük çoğunluğu üniter devlettir.

Federal yönetim ne demek?​

Federal devlet; bu anlamda iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin (federe devlet) oluşturduğu siyasi bir birliktir. Federe devletlerin her biri kendi ülkesine, anayasasına sahip iken diğer devletlerle olan ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir.

Italya üniter devlet mi?​

Italya üniter devlet mi?
Bölgeli devlette her bir bölgeye birçok özerklik tanınmış olsa da, her bölge kendi anayasasına sahip değildir. Kuruluş kanunlarına sahiptirler. En çok bilinen örnekleri İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık’tır.

Isviçre üniter mi?​

Isviçre üniter mi?
Federal bir devlet olarak İsviçrenin ortaya çıkışı 12 Eylül 1848’de İsviçre Federal Anayasasının kabul edilmesiyle gerçekleşti. Sonraki onyıllar boyunca defalarca değişiklikler yapılan anayasa ancak 1999’da tümüyle yeni bir anayasa ile değiştirildi. …

Federatif yönetim ne demek tarih?​

Federatif devlet kısaca; tek bir amaç için, iç yapıları özerk tutulan devletlerin oluşturmuş olduğu siyasi birliktir. Federe devletlerin oluşturan tüm devletlerin kendi anayasası mevcutken dış ülke ilişkileri federe devlete aittir. Federe devleti oluşturan devletler kendi polis teşkilatlarını kurabilmektedirler.

Konfederal devlet nedir örnek?​

Konfederasyon tipi devlet topluluğuna örnek olarak Bağımsız Devletler Topluluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu verilebilir. Şu halde tarihi bakımdan konfederasyon, federal devlet şeklini hazırlayan bir merhaledir. Bkz. Arjantin, Küba, İspanya, Kolombiya, Meksika, Kanada Federal devletlere örnek olarak verilebilir.

Konfederasyon ve Federasyon farkı nedir?​

Konfederasyon ve Federasyon farkı nedir?
Konfederasyon uluslar arası anlaşmayla kurulurken federasyon ise anayasayla kuruluyor. Dış ilişkilerde konfederasyonda üye devletler bağımsız iken federasyonda ise federal devletler ise birbirlerine bağlıdır. Konfederasyonda zorlama gibi bir tutum yokken federasyonda ise bu vardır.
 
Üniter devletlerde, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı bir sistem hakimdir. Bu sistemde idari birimler sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabilirler. Dünya devletlerinin çoğunluğu üniter devlet yapısına sahiptir.

Federal yönetim ise iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin oluşturduğu siyasi bir birliktir. Federe devletler kendi ülkelerine ve anayasalarına sahipken diğer devletlerle olan ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir.

İtalya, bölgesel devlet yapısına sahip olmasına rağmen üniter devlet olarak kabul edilir. Her bölge kendi anayasasına sahip olmadığı için üniter devlet yapısına dahildir.

İsviçre ise federal bir devlettir. İsviçre Federal Anayasasının kabul edilmesiyle 1848'de federal bir sistem benimsemiştir. Bu nedenle İsviçre federal bir devlet olarak kabul edilmektedir.

Federatif yönetim ise iç yapıları özerk olan devletlerin oluşturduğu bir siyasi birliktir. Federe devletler kendi anayasalarına sahipken dış ilişkiler genellikle federal devlete aittir.

Konfederal devlet, uluslararası anlaşmalarla kurulur ve genellikle bağımsız devletlerin oluşturduğu bir birliktir. Örnek olarak Bağımsız Devletler Topluluğu ve İngiliz Milletler Topluluğu verilebilir.

Konfederasyon ve federasyon arasındaki farklar ise konfederasyonun uluslararası anlaşmalarla kurulması ve üye devletler arasında daha bağımsız bir yapıya sahip olmasıdır. Federasyon ise anayasayla kurulur ve üye devletler arasında daha sıkı bir bağ bulunur. Ayrıca federasyonda zorlama gibi bir tutum olabilirken konfederasyonda böyle bir durum söz konusu değildir.
 
Geri
Üst